Centrul rural de turism reprezinta sursa principala de informatii si sfaturi pentru turiști pentru a va face o sedere cat mai placuta.
Centrul rural de turism vă informeaza despre evenimentele culturale și de divertisment din lumea satului, va ofera sfaturi competente zilnic în mai multe limbi, mediaza camere din pensiuni, ofera sfaturi despre a va face un sejur de neuitat, chiar si bilete pentru excursii in zona rurala din jur si la castele, parcuri, centre de agrement, sarbatori, colectii, expozitii si evenimente, cum se poate ajunge acolo si orele de functionare.
Un centru de turism rurala, poate avea, pe lângă cazare in camere si grădini, spații pentru activități, zone de sport, piscină, săli comune. De asemenea poate avea un restaurant de excepție cu specific traditional, care lucreaza cu furnizori locali de produse de sezon. De la centru puteți accesa trasee atât pe jos, cât și cu bicicleta sau cu mașina pentru a vă bucura de frumusetile locului. Se poate organiza rute de turism viticol, gastronomic sau religios daca sunt crame de vin, ateliere de procesare produse agricole, targuri locale sau manastiri in zona.
Un exemplu este Centrul Turistic Albac din judetul Alba care în decursul a 4 ani, a contribuit în sens pozitiv la turismul din zonă, informând circa 5.000 de turiști, din România, dar și circa 3.000 din țări precum Canada, Israel, Italia. Dotările și amenajările zonei sunt un factor pozitiv în atragerea turiștilor (muzee etnofolclorice, săli de festivități, 2 săli de sport multifuncționale, 3 terenuri de fotbal, tiroliană, stație echipamente rafting, parcuri de joacă pentru copii, domeniul schiabil Ursoaia, vânătoare și pescuit sportiv etc. De asemenea exista în zona structuri de cazare turistică cu capacitate de cazare mai mare de 50 persoane (Poiana verde, Steaua Arieșului, Perla Arieșului etc); dar si evenimente turistice locale sau naționale (târguri de turism precum TNTR Albac și Ziua Lemnarului în Horea, expoziții tematice, ateliere de creație etc).