O educație mai bună nu începe cu construirea unei școli sau cu distribuirea de cărți, ci prin cresterea calitatii educatiei.
Charif Hamidi (31 de ani) si-a fondat compania Ed4.0. pentru a îmbunătăți educația în țările din Orientul Mijlociu și Africa. Hamidi vrea să pregătească mai bine copiii pentru a patra revoluție industrială, în care este deosebit de important să se adapteze rapid și să învețe noi abilități. Ca parte a programelor sale de impact, sala de clasă mobilă Ed4.0 călătorește în sate pentru a ajuta profesorii și școlile să îmbunătățescă educația. Ed4.0 se bazează pe analize și sfaturi științifice de la Harvard și alte universități. Toate se au la baza citatul: „Accesul la educație de calitate duce la prosperitate economică, care, la rândul său, face posibilă justiția socială”. Acest lucru a fost deja dovedită de mulți academicieni. Ed4.0 urmărește în principal să avanseze educația într-un mod analitic, prin analiza performanței cu tehnologie și formarea profesorilor pentru a răspunde mai bine la diferențele individuale dintre elevi. Hamidi a transformat un vehicul de teren într-o sală de clasă mobilă care duce Ed4.0 din sat în sat. Vehiculul conține cărți, iPad-uri și tablete echipate cu programe de învățare automată, care, de exemplu, pot identifica modele în învățarea copiilor. Toate echipamentele sunt încărcate prin intermediul panourilor solare de pe acoperiș.
Stéphane Ferron, voluntar al unei fundații, face educatie persoaneleor cu dizabilități, deosebit de vulnerabile în Africa. O proporție foarte mică dintre ei sunt la școală. Sunt dublu excluși din cauza dizabilității, care îi ține izolați acasă și, prin urmare, lipsiți de acces la educație. În Benin, în Ouidah, crearea unei școli mobile care vizitează copiii și care îi reunește în grupuri mici, în funcție de tipul de dizabilitate era o necesitate. Școala mobilă a fost lansată pe 13 mai 2019 cu un program de 4 zile lucrătoare din 5, inclusiv 2 zile pentru copiii cu deficiență de auz și 2 zile pentru alți copii cu dizabilitate motrică (IMC, etc.). Acest sistem a scos mulți copii din izolare și le-a oferit instrumentele și mijloacele pentru a-și atinge obiectivele și a dobândi independență. De asemenea, școala mobilă a făcut posibilă dezvoltarea solidarității și consolidarea legăturii intracomunitare în cadrul familiilor cu copiii lor.
Intr-o localitate situata la granita cu Statelor Unite cu Mexic, ca in orice scoala copiii taie hârtie, desenează, citesc cu voce tare și se joacă cu prietenii. Ceea ce este neobișnuit este decorul: interiorul unui autobuz de pasageri care a fost transformat într-o sală de clasă. Școala face parte din proiectul Yes We Can Mobile Schools al unei organizație nonprofit creată pentru a sprijini copiii migranți prinși la granița de nord a Mexicului în timp ce așteaptă ca autoritățile americane să accepte sau să le respingă cererile de azil. Efortul este adus la viață de Estefania Rebellón, o actrita din Los Angeles care cunoaște durerea și incertitudinea de a fi solicitant de azil. Școala a început să funcționeze la capacitate maximă în iulie și în fiecare zi deservește aproximativ 45 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Dar nevoia este atât de mare încât Rebellón și colegii ei au instalat imediat corturi într-un loc de joacă adiacent pentru a oferi spațiu suplimentar în clasă pentru adolescenții de până la 18 ani. Autobuzul este parcat pe terenul adăpostului Pro Amore Dei (Pentru dragostea lui Dumnezeu) din Tijuana, unde zeci de familii de imigranți primesc ajutor. Rebellón cu sprijinul iubitului ei, Kyle Schmidt, a creat aceasta fundatie, incepand cu achiztionarea unui autobuz pe care l-au transformat într-o sală de clasă si cerand sprijin pe retele sociale pentru fonduri..
StreetwiZe este o alta organizație, născută în Belgia, care funcționează la nivel global, pentru a împuternici copiii de pe străzi prin educație. Fondată în 1997, organizatia conduce inițiative educaționale implicate social prin intermediul școlilor mobile. Oferind materiale, coaching, training, școala mobilă este cel mai cunoscut instrument. Reprezinta un cărucior lung de șapte metri care poate fi desfășurat, astfel încât copiii să vină și să se implice în diferite activități educaționale oriunde s-ar afla. Viziunea organizatiei este de a lucra cu copii din toate mediile. Acești copii trăiesc și lucrează pe stradă. Mulți dintre ei nu au timpul sau mijloacele pentru a urma educația formală. Și pentru a fi acceptat și pentru a construi încredere, trebuie venit constant la ei. Scoala mobila StreetwiZe este prezenta in peste peste 30 de țări, avand multi parteneri. 70.000 de copii au ajuns în fiecare an la școlile mobile. De exemplu, un copil sarac din în America de Sud, care a urmat scoala mobila, a devenit jurnalist, iar in prezent face parte din echipa organizatiei, responsabilă pentru toate parteneriatele privind școlile mobile din America de Sud și Europa.