Centru pentru restaurarea biodiversitatii

Biodiversitatea este în declin într-un ritm alarmant, iar tările UE sunt decise să restaureze natura și diversitatea acesteia.

UE și statele sale membre s-au angajat ca până în 2030 biodiversitatea Europei să se afle pe calea redresării. Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030 este piatra de temelie a protecției naturii în UE și este un element-cheie al Pactului verde european. Comisia Europeana a prezentat propunerea în mai 2020. Printre principalele acțiuni care trebuie întreprinse până în 2030 se numără: crearea unor zone protejate care să acopere cel puțin 30% din suprafața terestră și maritimă a UE; refacerea ecosistemelor degradate, inclusiv reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor; plantarea a 3 miliarde de copaci în întreaga UE; alocarea a 20 de miliarde euro pe an pentru a proteja și promova biodiversitatea prin intermediul fondurilor UE și prin mobilizarea surselor de finanțare naționale și private; crearea unui cadru ambițios pentru biodiversitate la nivel mondial.

Biodiversitatea este coloana vertebrală a vieții. Este în aceeași măsură esențială pentru oameni, pentru mediu și pentru protecția climei. Ea le asigură oamenilor hrană, apă dulce și aer curat și joacă un rol important în menținerea echilibrului naturii. Biodiversitatea contribuie la combaterea schimbărilor climatice și la prevenirea răspândirii bolilor infecțioase. Potrivit Forumului Economic Mondial, aproape jumătate din PIB-ul mondial (aproximativ 40 de mii de miliarde euro) depinde de mediul natural și de resursele acestuia. Cele mai mari sectoare ale economiei (construcțiile, agricultura și industria alimentară și a băuturilor) depind foarte mult de natură și împreună, generează aproape 7,3 mii de miliarde euro pentru economia mondială.

Restaurarea diferitelor ecosisteme se poate face prin centrele pentru restaurare diversitatii biologice, cum exista in Costa Rica. Acestea sunt fundatii no-profit care ajută comunitățile să-și conserve și să-și restabilească ecologia naturală și să trăiască sustenabil în ea. Situată între Panama și Nicaragua, Costa Rica este una dintre cele mai diverse țări din lume din punct de vedere ecologic. Locația sa unică, microclimele și ecosistemele vaste găzduiesc mai mult de 5% din biodiversitatea Pământului, dar teritoriul său reprezintă mai puțin de 0,03% din masa terestră globală. UE și statele sale membre au realizat numeroase proiecte reusite, in ultimii ani, de restaurarea naturii, dintre care amintim: restaurarea turbariilor din Irlanda; restaurarea raului Skjern, Danemarca; restaurarea padurilor din Finlanda; restaurarea naturii din estuarul Scheldt, Belgia; restaurarea pajistilor din Letonia.

 


Cautare