Food Hubs, Good Food

Dacian Ciolos, presedintele Renew Europe a trecut in revista, la seria de webinarii „Food Hubs, Good Food“, solutiile privind accesul pe piata a micilor producatori.

Dacian Ciolos a arat ca pietele locale si micii producatori se regaseasc in viitoarele reglementari europene si ca este vitala crearea unei legaturi cat mai puternice si directe intre consumatori si producatorii locali, in contextul in care micile ferme sunt mult mai blande cu mediul. Modele de altfel de sisteme functioneaza in Italia, in Germania sau in Danemarca. Dacian Ciolos a aratat ca o masura demna de a fi implementata pentru a aduce o sustinere puternica sectorului producatorilor locali este educatia gastronomica, care poate fi facuta dand acces producatorilor in scoli cu produsele lor, astfel incat elevii sa beneficieze de produse proaspete.

De asemene, a subliniat nevoia de a utiliza cat mai mult noile tehnologii, tot ce tine de digitalizare, pentru a facilita comunicarea producatori – clienti si pentru a transparentiza lantul alimentar. Apoi fermierii au nevoie de consultanta si de sprijin pentru a cunoaste tot potentialul tehnologiilor moderne. Aici, la fel, e nevoie de investitii in a pune la dispozitia cooperativelor, tuturor formelor de organizare a producatorilor consultanta de specialitate pentru a-si planifica dezvoltarea fermei si sistemul de marketing, pornind de la acest potential a sistemului informatic. Presedintele Renew Europe a marcat, ca este nevoie de o schimbare atat din punct de vedere a legislatiei privind achizitiile publice, dar si una de mentalitate, micii producatorii avand nevoie de incurajari pentru a se asocia astfel incat sa devina mai competitivi.

 

 


Cautare