Cimbrul (Satureja hortensia) este o planta anuala, erbacee, cultivata in gradina.
Cimbrul de gradina are tulpina inalta de 10-30 cm, lignificata spre baza, cu ramuri ades violete acoperite cu peri fini curbati in jos. Frunzele sunt liniar lanceolate, opuse glabre, cu marginea intreaga. Florile sunt mici violacee sau alburii. Se poate confunda cu arbustii si plantere perene din genul Thimus (Cimbrisorul). Materia prima recoltata este Herba Saturejae formata din ramuri tinere cu frunze si flori. Mirosul este placut aromat, mai pronuntat prin frecare. Cimbru are utilizari terapeutice: carminativa, antiseptica, expectoranta si astrigenta. Se intrebuinteaza pentru stimularea apetitului, in bronsite cronice si ca antidiaretic, Se administreaza sub forma de infuzie 1-2 % cate 50-200 ml/zi.
Fiind o planta mediteraneana, cimbrul are nevoie de temperaturi ridicate, si fara ingeturi tarzii de primavara, care pot distruge plantutele tinere. Se poate cultiva in bune conditii in Bihor, Ilfov, Prahova, Buzau, Teleorman, Braila, Bacau, Neamt, Galati. Semanatul se face in a doua decada a luni aprilie. Distanta intre randuri este intre 15-30 cm, iar adancimea de semanat de 1 cm. Fiind invadat de buruieni se aplica 3 prasile intre randuri. Recoltarea plantelor verzi se face cu secera. Uscarea se face la umbra in poduri sau incaperi bine aerisite. Cimbrul este un aromatizant utilizat cu succes in supe, sosuri, legume si in fripturile de miel.