Recoltarea radacinilor de brusture

Luna octombrie este favorabila recoltarii plantelor medicinale de la care se utilizeaza radacinile, rizomii, bulbii si tuberculii.

Recoltarea acestora se face primavara timpuriu sau toamna tarziu. Inainte de a se trece la efectuarea acestei operatii trebuie sa se acorde multa atentie si siguranta ca s-a identificat specia dorita, deoarece acum pot survenii cele mai frecvente confuzii din cauza absentei frunzelor si florilor. In luna octombrie se recolteaza radacinile de brusture (Arctium lappa).

Prin compozitia de saruri de potasiu, vitamine din complexul B, uleiuri volatile si tanin, brusturele este unul dintre cele mai eficiente leacuri in detoxifierea organismului. Are actiune diuretica, coleretica si proprietati antifurunculoase. Cercetarile au dovedit ca radacina de brusture are proprietatea de a reduce puternic nivelul zaharului din sange.

Decoctul din radacina de brusture se utilizeaza si sub forma de frectii in dureri reumatice si articulare. Brusturele se utilizeaza ca diuretic si sudorific. Se macereaza timp de 30 – 60 minute 3-4 linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita, iar dupa filtare se indulceste se se bea in decursul unei zile.

 


Cautare