Exista, doua categorii de plante in gradinaritul anual: acelea pe care le culegi constant sau destul de frecvent si acelea pe care le recoltezi o data sau de cateva ori.
Primul grup este format in mod special din acele plante care rodesc frecvent, precum broccoli, patrunjelul si majoritatea salatelor verzi. Daca nu veti taia capul de la broccoli, veti pierde productia. Cealaltă categorie de legume se elimina din gradina prin recoltare. In ea includem tuberculii, radacinoasele si legumele cu capatana.
Telina se incadreaza între, in functie de obiceiurile noastre. Noi mereu plantam telina pe langa poteca, deoarece nu obisnuim sa luam decat doua fire. Niciodata, nu vom folosi mai mult de doua fire de telina in acelasi timp. Pentru altii, telina este o planta radacinoasa, dar pentru noi telina este o planta din care se rup frunzele. Acele lucruri pe care le rupi sunt de-a lungul potecilor, pe cand cele pe care te tai, sau le scoti afara, sunt in spatele lor. Nu este nimic mai nebunesc decat sa treceti prin tot stratul de varza ca sa ajungeti la patrunjel.
Planificati dinainte unde veti planta fiecare leguma, astfel incat gradina sa beneficieze de mulci din belsug si de rotatia culturilor, in mare parte anuale, unele perene, iar altele bienale. O astfel de gradina este sub pericolul unei constante invazii (buruieni, boli, daunatori). Asa ca, odata ce i-ati stabilit frontiera, puteti foarte bine sa o delimitat cu plantele care sa nu permita invadatorilor sa penetreze spatiul. Puteti lasa, totusi, anumite zone neplanificate, pe care se pot pune lucruri care sunt de importanta estetica.