Salatele necesita un spatiu restrans si cresc repede, de aceea sunt ideale pentru cultivare in balcon.
Se pot culege de pe balcon frunze de la salatele care au fost semanate cu sase saptamani in urma. Pentru aprovizionarea continua cu salate si pentru a ne bucura de salata proaspata pe parcursul intregii veri, pana in luna iulie, ar trebui sa semanam periodic seminte de salata la interval de 14 zile.
Salata verde (lactuca sativa) creste cel mai bine in ghivece sau lazi cu diametrul mare de 14 cm. Plantele formeaza capatani in decurs de 10 saptamani. Se dezvolta armonios atat la soare cat si la semiumbra. Este indicat a se uda vara abundent si regulat. Apa se aplica direct pe frunze. Se poate semana incepand din luna martie.
Salata de rupt nu dezvolta capatana. La sase saptamani frunzele laterale pot fi rupte. Mijlocul plantei se dezvolta in continuare si produce noi frunze.
Salata de taiat se deosebeste prin faptul ca frunzele se taie si nu se rup. Daca nu taiem frunzele prea adanc, planta va infrunzi din nou.
Salata batavia se recunoaste dupa frunzele sale usor incretite si se recolteaza asemanator cu salata de rupt.
Salata Bowl (frunze de stejar) se culege prin rupere sau taiere. Marginea frunzelor verzi sau cafenii este crestata.
Salata romana prezinta o capatana mica pe care o putem recolta prin taiere timp de 4 saptamani.
Rucola (Eruca sativa) este cunoscuta si cultivata inca din antichitate. Nu este o planta pretioasa si decoreaza frumos balconul. Se poate semana in lazi incepand din luna aprilie. Cand frunzele au atins marimea de 5 cm se pot culege dinspre exterior spre interior. Se recomanda mai tarziu o noua semanatura. Ca si in cazul salatelor frunzele se pastreaza umede tot timpul. (GRADINA DIN BALCON - NATALIE FABMANN)