Ceaiul din gunoi de pasare se recomanda pentru multe specii de legume.
De o galeata se leaga un saculet (ciorap de dama) care se umple cu ½ kilograme de gainat uscat de pasare, peste care se toarna apa fierbinte si se lasa la infuzat un interval ceva mai lung de timp (1-2 zile). Se face apoi o dilutie dintr-un litru de ceai si 10 litri apa dupa care se aplica cu stropitoarea la radacinile plantelor de rosii, vinete, ardei, flori, etc. Nu este indicat sa ajunga solutia din ceai pe frunze sau pe fructele ajunse la maturitate. Se va spala bine pe maini, dupa tratament. In general plantele tinere de legume si flori se dezvolta cel mai bine cand stropim solul cu solutia respectiva. Ceaiul din gunoi de pasare este ideal pentru majoritatea speciilor horticole (legume, flori, pomi, arbusti si vie), favorizand foarte mult formarea mugurilor florali, dar si obtinerea de fructe mari si sanatoase, datorita continutui bogat in azot fosfor si potasiu.