Viermele prunelor (Grapholitha funebrana) face parte din ordinul Lepidoptera, familia Tortricidae.
Ierneaza in stadiul de larva matura intr-un cocon matasos, sub scoarta exfoliata a pomilor sau in alte adaposturi si are 2 generatii pe an. In primavara, larvele se transforma in pupe. Primii fluturi apar in aprilie-maii, odata cu inceputul scuturarii petalelor la soiurile cu inflorire timpurie. Ouale sunt depuse in proportie de 70 - 90% pe calota inferioara a fructelor. Dupa o scurta perioada de migrare, larva patrunde in fructe, sapa o galerie spre peduncul, sectionand vasele libero-lemnoase si oprind, astfel, partial sau total circulatia sevei. Din aceasta cauza fructul atacat nu se mai dezvolta, capata o culoare violacee si cade inainte ca larva sa ajunga la completa dezvoltare. Caderea fructelor infestate corespunde caderii fiziologice normale din luna iunie.
Larva complet dezvoltata paraseste fructul printr-o galerie laterala si se retrage in crapaturile scoartei pomilor, unde isi construieste un cocon din fire de matase, in interiorul caruia se transforma in pupa. Fluturii din generatia I apar, in prima decada a lunii iulie , are loc imperecherea si depunerea oualor numai pe fructele verzi, de marime aproape normala. Larvele care apar patrund in fructe si produc galerii in jurul samburelui. La sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie, larvele se retrag pentru iernare. Ouale de Grapholitha funebrana Tr. sunt parazitate de Trichogramma embriophagum, iar larvele de unele specii de Ichneumonidae si Chalcididae, precum si de ciuperca Beauveria bassiana. Larvele ataca fructele la prunul salbatic si cultivat, precum si fructele de cires, piersic si cais. Fructele atacate se recunosc dupa prezenta picaturilor gomoase ce se scurg prin orificiul de patrundere al larvelor. Fructele se matureaza mai devreme, cad si adesea putrezesc. Pierderi mari se inregistreaza la generatia a II-a, ajungand la 50 – 80% din recolta.
Masuri de prevenire si combatere: strangerea fructelor viermanoase; razuirea scoartei; braie capcana; combatere biologica utilizand viespea oofaga Trichogramma embriophagum; se pot folosi si preparate biologice: Thuringin – 0,3%, Dipel – 0,1%, Bactospeine – 0,15%.