Gradinile Keyhole sunt paturi, ridicate in forma de potcoava care au in centru un mic orificiu circular care seamana cu gaura unei chei.
Tehnica numita "Keyhole Garden" este frumoasa, simpla si productiva. Aceasta poate fi adaptata in functie de optiunea fiecarui gradinar. Paturile in forma de potcoava sunt create pentru a se putea ajunge la gaura cheii in vederea alimentarii cosului cu resturi vegetale si udarii compostului cu apa. Paturile pot fi situate in apropiere de casa pentru acces rapid, sau de-a lungul caii principale din gradina. Patul se realizeaza intr-o zi iar in cateva saptamani avem legume proaspete. Materialele de care avem nevoie sunt: pietre mari, caramizi sau busteni; paie sau crengi uscate; resturi vegetale uscate; oale sparte cutii de conserve, tarusi, sarma, pamant, compost si gunoi de grajd putrezit. Se leaga un mic tarus la capatul a 120 cm de sfoara si se marcheaza un cerc pe pamant. Din acest cerc scoatem un triunghi avand latimea de 60 cm.
In interior creem un cerc cu diametrul de 45 cm iar pe circuferinta plantam tarusi cu inaltimea de 130 cm, la distanta de 5-10 cm. Ii legam cu mai multe randuri de sarma si facem un cos de compost pe care il umplem cu paie, var, resturi vegetale, gunoi si il udam din belsug pana la jumatate. Pe cercul exterior asezam pietre, caramizi iar in interiorul acestui zid asezam un prim strat de ghivece sparte si cutii de conserve pentru a imbunatati drenajul. Apoi continuam sa punem pamant si compost in pat iar cel mai bun sol il vom aseza in ultimul strat. Continuam sa umplem cosul cu resturi vegetale si sa-l udam iar deasupra vom aseza un acoperis care va contribuii la acelerarea compostarii. Compostul udat va trece din cos in patul din gradina si va hranii tinerele plante cu o multime de elemente nutritive. Gradinile Keyhole sunt singurele tipuri de gradini care rezista caldurilor din Africa si reprezinta adevarate oaze de verdeata, in periodele de seceta.