In aceasta luna se infiinteaza culturile de legume pentru toamna.
Dintre culturile infiintate prin semant direct vorbim de spanac, marar si patrunjelul pentru frunze. Iar culturile infiintate prin rasad sunt salata si gulioarele.
Semanatul si plantatul se face manual. La culturile infiintate prin rasad se completeaza golurile lipsa si se uda imediat dupa plantare.
Acum, este perioada in care se seamana salata pentru a se obtine rasadul ce se planteaza la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie.
In aceasta luna se incheie recoltatul rosiilor timpurii a cepei de arpagic si a usturoiului. Se continua recoltatul esalonat la majoritatea culturilor: ardei, vinete, rosii de vara, castraveti, dovlecei, radacinoase (morcovi, patrunjel, pastarnac), fasole verde, varza de vara, etc. Spre sfarsitul lunii incepem sa strangem fasolea uscata si cartofii care s-au maturat indeajuns.
Se executa lucrari de ingrijire, respectiv prasitul, carnitul, copillitul, mulcitul, irigarea, aplicarea tratamentelor organice, etc.
Acum e sezonul de pus castravetii pentru muraturi si de facut bulionul din rosii.
Fiind un sezon bun pentru vanzarile directe, trebuie sa facem o serie de lucrari pregatitoare dupa recoltatul legumelor: legaturi, sortat, calibrat, sters, lustruit, ambalat, si depozitatul legumelor in conditii optime pana la vanzare. Este important ca acestea sa fie vandut in cel mult 48 de ore de la recoltare.
Va uram o luna buna in legumicultura !