Soiul de orz toamna (Hordeum vulgare L.) MADALIN, realizat la I.C.D.A. Fundulea, a fost inregistrat in anul 1994, in Romania.
Este recomandat pentru malt, bere si furajarea animalelor.
Particularitati biologice:
· este un soi semitimpuriu;
· are talia de 80-85 cm;
· spicul este de marime si densitate mijlocie
· boabele sunt mari, uniforme, de culoare galben-inchis;
· este rezistent la cadere;
· este tolerant la taciunele zburator (Ustilago nuda) si rugina bruna (Puccinia recondita);
· potentialul de productie (boabe) este de 7 000 - 80000 kg/ ha
· are MMB de 42-45 grame si MH de 69,7-73,5 kg/hl;
· are continutul in proteina de 12-14 % si in amidon de 60-62%.
Particularitati tehnologice:
· se cultiva in toate zonele de cultura a orzului de toamna;
· ponderea in asolament este de 5-15%;
· superfosfatul si sarea potasica se aplica inainte de arat;
· complexele se aplica inainte de semanat;
· ureea se aplica primavara la pornire in vegetatie iar azotatul de amoniu in faza de burduf;
· orzul pentru fulguit se recolteaza cand umiditatea boabelor scade sub 35%;
· orzul pentru boabe se recolteaza cand boabele sunt tari (12-16% umiditate) si intr-un timp relativ scurt (5-7 zile);
· pentru furaj se recolteaza de 2-3 ori, cand boabele din mijlocul paniculului sunt in parga;
In fermele ecologice se vor respecta urmatoarele conditii:
· realizarea rotatiei de 4-6 ani;
· efectuarea ireprosabila a fertilizarii cu ingrasaminte verzi; a lucrarilor solului, semanatului, lucrarilor manuale de ingrijire, fertilizare foliare cu ingrasaminte ecologice si a lucrarii de recoltare;
· sunt interzise folosirea ingrasamintelor chimice si a pesticidelor de sinteza;
Sursa: www.incda-fundulea.ro