Uleiul se produce in culturi ecologice de trandafir din soiul Rosa Damascena.
Se spune ca esenta din petale de trandafir (Rosa damascena) ar fi "regina" uleiurilor volatile. Acest ulei esential este calmant, antidepresiv, fiind indicat in combaterea insomniei, iritabilitatiii nervoase si depresiei. Petalele de tradafir proaspete pot ucide bacteriile rapid si de aceea ele sunt cel mai bun medicament pentru tratarea afectiunilor dermatologice, precum eczeme, arsuri si mancarimi cauzate de alergii. Amestecul prafului de trandafir cu mierea ajuta in tratarea abcesului dentar si a periodontitei.
Aroma de trandafiri si a uleiului de trandafir inlatura migrenele, senzatia de greata etc.. Ca atare, specialistii propun ca bolnavii de neurastenie, depresie nervoasa si alte afectiuni nervoase sa inhaleze mirosul de trandafir sau al uleiul de trandafir. In cazul unor afectiuni nervoase, migrene, tuse sau gripa, este eficienta punerea in camera a unui castronas cu apa fierbinte si petale de trandafir. In uleiul de trandafir se gasesc aproape toate elementele minerale din tabelul periodic al elementelor al lui Mendeleev. Calciul poate incuraja metabolismul si digestia, potasiul este important pentru functionarea inimii, iar iodul poate reajusta functionarea glandei tiroide. In consecinta, se poate spune ca uleiul de trandafir este un medicament natural foarte util.
Potrivit expertilor in domeniu, este bine ca uleiul de trandafir sa fie extras dimineata, mai ales dupa ploi sau roua. Petalele trandafirilor trebuie sa fi stranse la timpul infloririi, inainte de a se ofili. Petalele trebuie sa fie uscate la soare imediat dupa colectionare si fara a fi spalate, pentru a nu se pierde elementele utile. Cu petalele se pot produce sirop, apa sau uleiul de trandafir. Cultura ecologica de trandafir trebuie certificata, in prima etapa. Apoi, terenul sa nu fie situat, departe de sediul firmei de procesare si sa aibe un drum de acces, pentru ridicarea si transportul florilor de trandafir. Trandafirii pentru ulei, infloresc dupa 20 mai. Recoltarea florilor se face intre orele 5 si 9 dimineata, dupa care, in cel mult o ora, trebuie sa ajunga la distileriile firmei, unde sunt prelucrate cu aburi.