Ferma de legume bio cu 100 de abonati

24.09.2017  La Cluj s-a deschis ''Colina Farms'', o ferma bio in stil american, cu legume livrate la usa apartamentului si cu o zona de picnic la Vultureni, judetul Cluj.

Pe o suprafata initiala de 3,5 ha, intr-o zona deosebit de frumoasa situata la 20 km de Cluj-Napoca in satul Babutiu, cu un sol deosebit de fertil, Liviu Balta a demarat la inceputul anului 2016 o ferma de legume in care nu se intrebuinteaza deloc chimicale. A folosit aproape 8 km de folie de mulcire care opreste dezvoltarea buruienilor; a forat la mare adancime pentru a avea apa proaspata pentru plante; a construit 2 sere moderne incalzite de 900 mp si o rasadnita de 240 mp; a folosit doar seminte organice si ingrasaminte bio. Dorinta fermierului este de a oferi clujenilor legume proaspete, sanatoase si gustoase.

Ferma are peste 100 de abonati, si a exclus din start restaurantele si angrosistii pentru ca ar da faliment. Majoritatea muncii pe care membrii familiei o fac este manuala. Iau gandacul de Colorado de pe cartof cu mana si folosesc leacuri babesti si remedii naturale pentru boli sau paraziti. Legumele mai sensibile le cultiva in solar iar vinetele, ardeii, varza sau ceapa le cultiva pe camp.

Intreprinzatorii clujeni de la Colina Farms livreaza periodic, saptamanal sau lunar, la usa doritorilor din orasul Cluj-Napoca, cutii mai mici sau mai mari cu 7-9 feluri de legume si verdeturi, in functie de abonamentul contractat. Pretul unei cutii variaza intre 35 si 70 de lei, iar transportul se face in Cluj-Napoca, Floresti si in zona limitrofa. In afara de legumele traditionale, se mai cultiva si salata asiatica sau kale, dovlecel placintar, cartof violet, salata romana, brocolli, rucola, creson, valeriana sau iarba de grau.

Spatiu de picnic, de barbecue, a transformat ferma in spatiu de evadare si de relaxare din oras. Cu toate ca ideea este de turism agricol, cei de la ferma nu vor sa treaca si la nivelul de pensiune agroturistica. In vecinatatea fermei obonatii pot face drumetii si plimbari cu bicicleta.

 


Cautare