Producţia ecologică rămâne o piaţă de nişă in UE

Curtea de Conturi Europeană (ECA) avertizează că Uniunea Europeană va rata obiectivul ca 25% din terenurile agricole din UE să fie cultivate ecologic.

Uniunea Europeană nu va reusi sa cultive ecologic 25% din suprafata agricola în ciuda subvenţiilor în valoare de miliarde de euro acordate productie bio de agroalimente începând cu anul 2014. Nici pe termen mai lung situația nu are șanse să se îmbunătățească, pentru că la nivelul Bruxelles-ului se constată o lipsă totală de viziune și nu sunt stabilite obiective pentru agricultura ecologică. Raportul auditorilor europeni ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului financiar acordat de UE pentru agricultura ecologica. Deși suprafaţa de teren cultivată ecologic a crescut datorită subvențiilor de miliardelor de euro puse la dispoziţie anual de UE, cerinţele şi nevoile sectorului nu sunt suficient luate în considerare.

În aceste condiții, producţia ecologică rămâne o piaţă de nişă, iar raportul subliniază că UE va rata probabil ţinta pe care şi-a fixat-o pentru acest sector. „Agricultura europeană devine mai verde. Un rol esenţial în acest sens îl are agricultura ecologică. Pentru ca succesul să fie însă de durată, nu este suficient să mizăm totul pe creşterea suprafeţei de teren cultivate ecologic. Trebuie să se facă mai mult pentru a sprijini sectorul în ansamblu, adică să se dezvolte piaţa şi să se stimuleze producţia. Altfel, riscăm să creăm un sistem dezechilibrat, complet dependent de banii de la UE, în loc să favorizăm o industrie prosperă stimulată de consumatori informaţi”, a spus Keit Pentus-Rosimannus, membră a Curţii, responsabilă de acest audit.


Cautare