România are cea mai mica amprenta ecologica din UE

Romania are cea mai mica amprenta ecologica din Uniunea Europeana (UE), echivalentul a 1,4 planete.

La nivel mondial cerinta umanitatii este cu 50% mai mare decat capacitatea de regenerare a planetei, se arata in concluziile Raportului Planeta Vie, realizat si dat publicitatii de catre organizatia World Wide Fund of Nature (WWF).

Printr-un calcul simplu, raportand suprafata Planetei la numarul de locuitori ai acesteia, rezulta o suprafata de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse si pentru a se neutraliza deseurile generate de consumul nostru. Astfel, se calculeaza amprenta ecologica (ecological footprint), index ce masoara presiunea pe care omenirea o exercita asupra ecosistemelor.

Magor Csibi, directorul WWF-România, a spus ca provocarea este, pentru Romania si pentru restul lumii, sa crească prosperitatea economica in mod semnificativ, fara sa creasca amprenta de carbon. ''Din fericire, romanii sunt din ce in ce mai preocupati de starea mediului inconjurator, tot mai proactivi cand vine vorba de a schimba lumea din jur. Impreuna cu ei, speram sa putem lupta pentru societatea pe care ne-o dorim, pentru o tara ce respecta oamenii si natura", afirma Csibi.

Din datele Raportului citat reiese faptul ca fauna salbatica a lumii s-a redus cu mai mult de jumatate în 40 de ani. Populatiile de pesti, pasari, mamifere, amfibieni si reptile s-au redus cu 52% din anul 1970. De asemenea, se constata un declin cu 76% al speciilor de apa dulce. Majoritatea acestor pierderi este concentrata in regiunile tropicale, cel mai puternic in America Latina.

Raportul "Planeta Vie", publicat la o luna dupa ce un studiu al Natiunilor Unite avertiza asupra cresterii impactului schimbarilor climatice, arata ca peste 200 de bazine hidrografice care alimenteaza mai mult de 2,5 miliarde de oameni se confrunta cu deficit de apa cel putin o luna pe an.

Pe marginea acestor cifre si rezultate, WWF propune modelul One Planet (O singura planetă), ce se bazează pe principiul "alegeri mai bune", aplicat la toate nivelurile, de la cel individual, la cel politic si economic.

 

 


Cautare