30000 de fermieri ecologisti si tineri au protestat la Berlin

Presedintele Slow Food Carlo Petrini a vorbit la miting spunand ca agricultura la scara mica nu este anti-progresista, saraca sau subdezvoltata.

Demonstratia "Suntem satui de agro-industrie" a atras mai mult de 30.000 de oameni la Berlin sambata 18.1.2014. Vremea a fost una buna pentru demonstratie iar soarele stralucea asupra multimilor adunate in piata Potsdamer Platz. Mitingul a durat mai bine de patru ore. Starea de spirit a oamenilor de acolo a fost una de buna dispozitie dar in acelasi timp combativa.

Evenimentul a fost organizat de cele mai mari asociatii de agricultura ecologica Bioland, Demeter, Naturland, de ecologistii de la BUND, si de catre Slow Food Germania.

Adunand 30.000 de oameni in capitala Germaniei, demonstratia a avut scopul de a lupta impotriva consecintelore negative ale agrobusiness-ului, care pun in pericol mijloacele de trai a multor ferme de mici dimensiuni, subminand dreptul consumatorilor la transparenta si alegere, precum si pierderea biodiversitatii.

Mai mult de 1.500 de mesaje au fost afisate de catre participantii iar de pe scena, presedintele Slow Food, Carlo Petrini a vorbit multimii, spunand: "agricultura la scara mica nu este anti-progresista, saraca sau subdezvoltata. Este un model de agricultura durabila, care utilizeaza resurse naturale si umane, cu respect si, prin urmare, garanteaza securitatea sociala si alimentara. Acesta este motivul pentru care acest an este Anul International al Familiei agricole, si motivul pentru care ne aflam azi in Berlin”.

Organizatorii au criticat in special acordul de liber schimb planificat intre UE si Statele Unite ale Americii (TTIP). Petrini a spus in incheiere urmatoarele: "Mesajul nostru astazi este clar: in cazul in care UE isi pierde micii fermieri si fermele de familie isi va pierde si istoria si cultura si identitatea sa”.

Participarea tinerilor a fost extrem de ridicat in timpul seriei de evenimente, si au venit cu numeroase idei, care au inclus o actiune impotriva deseurilor alimentare, intitulata supa Disco, organizat de Slow Food Youth Network.

 

 


Cautare