Controlul ecologic UE in Romania

Directia Generala pentru Sanatate si Siguranța Alimentară din UE a inspectat sistemul de control ecologic al Romaniei in luna 2018.

Raportul de audit publicata in 24.10.2018 confirma progresul Romaniei, dar critica multe aspecte. Raportul felicita eforturile Romaniei de a imbunatați monitorizarea posturilor de inspectie ecologica. De asemenea, comunicarea intre organismele de control sa imbunatatit, iar controlul este eficient in majoritatea cazurilor. Toate aceste aspecte au fost criticate in ultimul raport de audit al UE in 2013. Auditul a constatat deficiente in investigarea anomaliilor transfrontaliere. In cazul incalcarilor majore ale normelor ecologice, schimbul rapid Intre organismele de control si autoritati nu functioneaza intotdeauna, astfel incat masurile necesare nu pot fi luate la timp.

De asemenea, Ministerul Agriculturii nu a raportat toate cazurile relevante in baza de date EU OFIS si nu a raspuns intotdeauna prompt la notificarile OFIS din alte state membre. A fost mentionat un caz in care prunele uscate din Serbia si Moldova au fost transmise direct in Franta de catre un comerciant roman fara certificare ecologica suficienta. Comerciantul roman a fost suspendat patru luni mai tarziu si a fost decertificat dupa inca trei luni. Cu toate ca, potrivit legislatiei romane, el ar fi interzis sa comercializeze ecologica cinci ani, a fost reintrodus in sistemul ecologic de catre un alt organism de control pentru a comercializa, mai ales ca a existat suficient pentru a se face o verificare corespunzatoare.

RAPORT >>

 

 

 

 

 

 


Cautare