Cercetătorii valorifică lumina soarelui pentru a obtine in acelasi timp energie și alimente, utilizând întregul spectru de lumină.
Pe măsură ce populația mondială, de 8 miliarde în noiembrie anul trecut , continuă să creasca, există o presiune din ce în ce mai mare asupra terenurilor agricole pentru a produce nu numai mai multe alimente, ci și mai multa energie curată. Un studiu recent de la Universitatea Davis din California, se arată cum fermierii pot fi în curând capabili să recolteze împreună legume, fructe si energie, pe un teren comun. Cercetătorii au ajuns la concluzia că benzile din spectrul luminii vizibile pot fi filtrate și valorificate separat, undele de lumină albastră pentru a genera energie solară și undele de lumină roșie pentru a cultiva fructe și legume.
Fotonii, sau particulele care alcătuiesc lumina, au proprietăți diferite: cei albaștri au o energie mai mare decât omologii lor roșii, rezultând lumină cu lungime de undă mai scurtă și frecvență mai mare. În timp ce acest lucru dă luminii albastre zgomotul necesar pentru a genera energie, pulsația suplimentară are ca rezultat și temperaturi mai ridicate. Din perspectiva plantei, fotonii roșii sunt cei eficienți”. Aplicarea undelor de lumină roșie la plante crește fotosinteza și asimilarea carbonului - procesul prin care acestea metabolizează. dioxid de carbon în compuși organici — în timp ce scade transpirația. Unul dintre principalele obiective ale studiului, spune profesorul Abou Najim, este „de a motiva industria să creeze o nouă generație de panouri solare”. Această tehnologie ar putea fi folosită pentru a dezvolta panouri foto-selective care filtrează lumina albastră pentru a genera energie, în timp ce transmit spectrul roșu culturilor plantate direct dedesubt.