Agricultura reprezintă 25% din totalul emisiilor de carbon din lume si pentru a reducă amprenta de carbon, proiectul AgriCapture se orientează către un proces care elimină carbonul din atmosferă și îl stochează în sol.
Acest lucru nu numai că poate reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră, ci și îmbunătățește calitatea solului. Agricultura are o problemă de carbon. Pe de o parte, sectorul are o amprentă de carbon substanțială, responsabilă pentru un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial și 12 % din toate emisiile UE. Pe de altă parte, agricultura ar putea fi afectată semnificativ de schimbările climatice determinate de aceste emisii.
În timp ce carbonul este problema, ar putea fi și soluția. Sechestrarea carbonului, cunoscută și sub denumirea de captare a carbonului, este procesul de preluare a CO2 din atmosferă și stocare pe termen lung. În medii agricole, acest lucru implică de obicei utilizarea culturilor care absorb CO2 în timpul fotosintezei, carbonul captat fiind stocat organic în sol. Captarea carbonului din sol ar putea elimina până la 8,6 gigatone de CO2 pe an. Aceasta este echivalentul a 3 % din emisiile anuale de gaze cu efect de seră ale lumii.
În plus, acest carbon captat poate, de asemenea, să îmbunătățească calitatea solului prin îmbunătățirea aerării și structurii solului, sporind nutrienții disponibili și oferind un habitat pentru biota benefică a solului - toate acestea se traduc în culturi mai sănătoase și producții mai mari. Proiectul AgriCapture, finanțat de UE, folosește tehnologia pentru a ajuta la realizarea beneficiilor agriculturii regenerative. Proiectul folosește satelitul de observare a Pământului, inclusiv datele gratuite și deschise provenite de la sistemul european de observare a Pământului Copernicus , pentru a oferi soluții inovatoare, flexibile și scalabile pentru inițiativele de captare a carbonului din sol.