In ziua de 22 noiembrie 2024, Comisia Europeană a publicat un studiu care estimeaza potentialul de atenuare a schimbarilor climatice a 19 planuri strategice PAC, pana in 2027.
Concluzia sa este că aceste planuri, in care este inclus si cel al Romaniei, au potențialul de a contribui în mod semnificativ la obiectivele climatice în sectorul terenurilor, cu un potențial estimat de atenuare de până la 31 de milioane de tone de CO2 echivalent pe an, în principal în ceea ce privește sechestrarea carbonului și reducerea emisiilor din sol. Rotația sau diversificarea culturilor, extinderea culturilor de protecție și conversia la agricultura ecologică sunt cele trei practici agricole care contribuie cel mai mult la potențialul estimat de atenuare (în ansamblu 78 %). În ceea ce privește instrumentele PAC, programele ecologice reprezintă 38 % din potențialul de atenuare estimat, iar angajamentele în materie de mediu și climă asumate în cadrul dezvoltării rurale reprezintă 30 %.
Raportul intermediar privind acțiunile climatice din 2024, publicat de Comisia Europeană în octombrie 2024, a arătat că emisiile agricole au scăzut cu 2 % între 2022 și 2023, menținând sau sporind în același timp producția pentru a asigura securitatea alimentară pentru toți cetățenii UE. Sunt în curs de desfășurare lucrări pentru a se înregistra în continuare progrese, în special în ceea ce privește sechestrarea carbonului. Planurile strategice a Politicii Agricole Comune (PAC), alocă 32 % din bugetul total al PAC pentru acțiuni voluntare care promovează obiectivele în materie de mediu, climă și bunăstare a animalelor. Dincolo de PAC, sunt disponibile multe fonduri ale UE, cum ar fi LIFE, Orizont Europa (în special Misiunea Sol) și fondurile de coeziune pentru a încuraja eliminarea dioxidului de carbon.