Restaurantele de pe malul raurilor

Numeroase restaurante din spatiul rural romanesc sunt de buna calitate.

Unele sunt situate pe traseele turistice de pe Valea Prahovei sau Valea Oltului, dar in general se simte lipsa lor. Satele, situate de-a lungul apelor curgatoare, pot reprezenta o atractie sporita datorita teraselor, unde vizitatorii se pot opri pentru o masa linistita, pentru o gustare dulce sau sarata sau pentru un platou asortat cu excelente mezeluri locale.

Gastronomia romaneasca se aseamana cu peisajul strabatut de Dunare, Siret, Somes, Crisuri (Repede, Negru, Alb), Mures, Jiu, Olt, Arges, Ialomita, etc. Pe cursul lor intalnim mai multe regiuni culinare, cu o bogata varietate de specialitati, excelent pregatite. Mancarea este placuta precum climatul sau relieful strabatut, conturandu-se foarte multe retete tipice.

Avem orase unde exista restaurante superbe pe malul apelor curgatoare sau statatoare. Vorbim de cele din Cluj cu terasa pe malul Somesului, Timisoara cu terasa pe Bega, Oradea cu terasa pe malul Crisul Repede sau Bucuresti cu terasa pe malul lacului Herastrau. Avem si exemple de restaurante cu terase la Trei Insule pe raul Mures (langa Arad) sau la complexul turistic Zaga-Zaga de pe Siret (la limita judetelor Vrancea si Galati) unde se servesc preparate traditionale locale, inclusiv cu specific pescaresc. Aceste exemple sunt un imbold pentru a avea cat mai multe terase cu specific local, de-a lungul raurilor , mai ales in satele unde agroturismul este la inceput.


 

 


Cautare