Zodiacul arhaic romanesc - Gromovnicul si Trepetnicul

Basmele populare romanesti sunt parte a memoriei colective, un instrument puternic pentru a patrunde tainele creatiilor colective din zonele rurale, ce cuprind nazuinta vesnica a tuturor oamenilor pentru ca binele sa invinga raul.

Talcul acestor creatii poate fi asociat unui zodiac arhaic: …Universul mitologic romanesc se intalneste cu misterul astrologiei. Desi o parte dintre toate aceste creaturi sunt fiinte malefice, toate actiunile lor sunt finalizate cu beneficii pentru eroul popular. Datorita lor, acesta devine mai puternic si isi finalizează traseul initiatic, simbolizand astfel echilibrul dintre bine si rau, lumea oamenilor si Taramul Celalalt. Fiecare fiinta mitologica in parte poate fi asociata cu destinul unui om, in functie de data nasterii…

Codex Neagoeanus este un manuscris de texte populare, copiat in 1620 de popa Ion Romanul Vlahul din Sanpetru, judetul Brasov. Acesta cuprinde si un Zodiac: …Cea dintai carte iesita din tiparnita instalata la Alba Iulia, cu materialul adus din tipografiile muntene ale lui Matei Basarab, de catre Vladica Ghenadie, cuprinde alaturi de cateva texte religioase, o Pashalie si 2 carti de prevestire: Gromovnicul si Trepetnicul.

Cartea a fost tiparita, dupa toate probabilitatile, in 1639. Texte de prevestire circulau insa, in literatura noastra, inainte de această data. Dovada ne-o infatiseaza Rojdanicul sau Rujdenita copiata in anul 1620, in satul Sampetru din Ardeal. Rojdanicul, sau cum i s-a zis mai tarziu, Zodiacul, este cartea care prevede caracterul si viitorul omului dupa luna sau dupa constelatia in care s-a nascut. Textul Rujdenitei se afla, precum se stie, in aşa-numitul Codex Neagoeanus…, din epoca post-coresiana dupa cum ne spune B.P. HASDEU.

Despre Gromovnic ne spune Mozes GASTER (fragmente din articolul publicat de Alex TURCU în 2011…): …Ideea fundamentală a tuturor prevestirilor este, ca nimic nu se intampla in lume, fara vreo cauza oarecare si ca toate lucrurile lumei acestea stau intr-o legatura misterioasa intre dansele. […] La noi [Gromovnicul] a venit…de la slavi, precum arata si numele, care se deriva de la grom: tunet. Iar slavii au luat-o, ca mai toata literatura lor, de la grecii care au asemenea gromovnice[…]. Pe langa Bromtologium poseda grecii si inca un Sismologium adica prevestiri [de] cutremur[e].

Prezicerea zilelor bune si negre – obrocirea, se face în functie de lunile anului, zilelor lunii si pe baza interpretarii tunetelor, fulgerelor sau semnelor clatinarii/bataii ochilor, buzelor etc. Se face chiar o clasificare a zodiilor – numele arhaice:

Berbecele; Vitelul; Fata; Peastele – aceste zodii sunt bune;

Gemanul; Cumpana; Vinatoriul; Udeala – aceste zodii sunt de mijloc;

Racul; Cornul de capra; Leul; Scorpia – aceste zodii sunt rele.

In 1993, dupa decenii intregi de interzicere si uitare, Gromovnicul vede din nou lumina tiparului la Editura Poarta Orientului din Iasi.

 

CITITI MAI MULT >>

 


Cautare