Fi creativ in gradina ta de legume

Primul pas in planificarea gradinii de legume este sa faceti o schita cat mai aproape de realitate, iar apoi sa gasiti combinatii de amestec de seminte pentru semanat.

Ar fi bine ca acesta schita sa fie aproximativ la scara. Asigurati-va ca ati luat in considerare si potecile. Apoi, trebuie sa decideti ce legume doriti sa creasca. Face o lista cu tot ceea ce doriti sa aveti in gradina si apoi restrangeti lista la legumele pe care le puteti obtine cat mai usor pe plan local. Odata ce a-ti detailat schema de cultivare ar fi bine sa ramana asa si sa nu mai faceti modificari majore. La intocmirea schitei trebuie sa tineti cont ca unele legume au nevoie de mai mult soare iar altele de mai putin. Este foarte important sa va asigurati ca legume dumneavoastra vor fi plantate in zonele in care ele vor creste cel mai bine.

Daca aveti o gradina mai mica si doriti sa folositi cat mai intensiv terenul, semanati legumele in amestec. Aceasta este o modalitate simpla de a va maximiza putinul teren pe care il aveti. Sa presupunem ca doriti sa semanati si spanac si morcovi. Mai bine luati un pachet de samanta din fiecare si le amestecati impreuna. Apoi trasati randurile sub forma de mici rigoli si semanati pe rand amestecul. Spanacul se va dezvolta rapid si va deschide solul, iar semintele de morcov pot germina mai bine. In aproximativ patru saptamani, puteti incepe sa recoltati spanacul iar in locul lor vor creste mai lent si radacinile de morcov. Pana in momentul in care morcovii incep sa fie buni de pus in mancare, cultura de spanac este complet utilizata.

Aceasta metoda poate fi folosita cu succes la mai multe specii de legume. Ridichile pot fi semanate impreuna cu salata verde sau cu patrunjelul. Adesea se amesteca samanta de ridichi de luna, cu salata verde si cu sfecla rosie. Ridichile cresc repede, iar apoi se maturizeaza salata (cand se termina ridichile de recoltat). La urma, sfecla incepe sa se ingroase, cand salata a fost adunata. Un alt mod creativ de a va amplasa legumele este sa semanati intercalat: randuri de spanac cu cuiburi de mazare sau cuiburi de fasole. Astfel tufele de fasole sau de mazare vor proteja randurile de spanac de lumina dura a soarelui.

 


Cautare