Zmeurul este o planta foarte raspandita in tarile nordice.
Zmeurul (Rubus idaeus), alaturi de coacaz este o planta specifica gradinilor rurale. La inceputul secolului XX existau mai mult de 400 de soiuri. Fructul zmeurului este moale si perisabil, iar la recoltare se desprinde de receptac sub forma unui degetar. Pentru a cultiva zmeur pe lastari sunt necesare ochiuri mari realizate din sarma de gard. Sarma cu ochiuri este intinsa la inaltimea de 60-80 cm pe orizontala. Lastarii de zmeuri din culturile sub forma de gard fructifer se manevreaza atent, deoarece constituie punctul de pornire a ramurilor de fructificare din anul urmator si se fixeaza toamna de sarme.
Zmeurul are pretentii foarte mari fata de sol si prefera substraturile usoare, adanci, bogate in humus. Are nevoie de sol cu umiditate constanta si locuri unde lumina ajunge cu usurinta. Terenul se fertilizeaza annual cu gunoi de grajd, compost, iar iarba trebuie cosita si buruienile indepartate. Pe solurile infectate cu mana se evita infiintarea culturii, iar culturile infiintate trebuiesc bine aerisite.
Zmeurul se planteaza toamna inainte de ingheturi si primavara foarte devreme. Soiurile remontate au doua recolte pe an si datorita acestui fapt se aplica tehnologia pe lastari cand recoltarea se face vara si toamna (de pe lastari). La sistemul de gard fructifer, lastarii se elimina in totalitate la nivelul solului (dupa trecerea primelor ingheturi) si in acest mod se elimina lucrarea de legare a tufelor. Tufele se planteaza la distanta de 40-70 cm una fata de cealalta, deoarece drajonii au un sistem radiculal bine dezvoltat. Soiurile neremontate trebuiesc rarite pe parcursul anului si se opresc 5-20 tulpini viguroase la metru. Toamna, dupa cules, se executa taieri pentru maturarea tulpinilor de un an, ce vor fructifica in anul urmator.
Soiurile recomandate pentru culturile de zmeur sunt: Autumn bliss (remontat), Fertodi zamatos, Meeker, Rubaca (rezistent la mana), Tulameen, Willamette. Glen Ample este unul dintre cele mai bune soiuri de zmeur creat in ultimii ani. Fructele sunt foarte mari si productia ridicata. Ele sunt ferme, rezistente la manipulare si se recolteaza usor. Este un soi cu maturare mijocie, recoltarea incepe in jurul datei de 10-15 iulie si dureaza aproximativ 4-5 saptamani.