Salata creata (Lactuca sativa var. crispa) este numita si laptuca sau salata de frunze si face parte din aceeasi familie Asteraceae.
Are aceleasi utilizari ca si salata verde: dreneaza si tonifica ficatul, stimuleaza metabolismul si digestia, regleaza activitatea unor glande si curata vasele sanguine. Este indicata mai ales in hepatita cronica si dischinezia biliara. Se consuma ca aperitiv, trei farfurii de salata creata inainte de mesele principale. Salata creata actioneaza favorabil daca se aplica un strat de mulci. Instalati un strat de doi la trei cm de mulci organic, format din rumegus de lemn, paie, frunze, sau iarba cosita in startul de salata, lasand doar un mic spatiu in jurul plantelor pentru a preveni putrezirea. Acest strat de mulci retine umezeala, mentine solul rece, reduce numarul burienilor ce trebuiesc plivite si pastreaza capatinele de salata curata atunci cand se iriga cu apa. Laptucile au nevoie de un pamant bogat pentru a se dezvolt foarte bine. Un sol bogat in gunoi si compost este ideal. Solurile bogate in substante organice retin umezeala mult mai bine cea ce ofera salatei care are radacini superficiale o foarte buna inradacinare. Un soi bun, cu funza creata si fina este LOLO BIONDA, ai carei capatana ajunge la 350 grame. Cultura se seamna direct. Un plic costa in jur de 2 lei.