Sera lunara computerizata si controlata de pe Pamant

 
Gradinaritul a crescut constanta in ultimii ani de-a lungul Americii si chiar astronautii ar putea lucra in spatiu, intr-o gradina selenara.

Exista multe motive pentru reinoita popularitate a gradinaritului: imbatranirea populatiei, care are mai mult timp pentru a petrece in gradina; cresterea costului la cumpararea produselor alimentare din magazine; dovedirea efectelor negative prin folosirea pe scara larga a pesticidelor; intelegerea importantei plantelor in a furniza a unui aer si anei ape curate planetei; cunoasterea gradinaritului ca o bucurie simpla ce ofera liniste si relaxare vietilor noastre. "Inapoi la natura" nu mai este un moft, ci un mod de viata. Chiar astronautii ar putea face, intr-o zi, gradinarit. Personalul de la Universitatea din Arizona condus de Gene Giacomelli, a proiectat o sera lunara, care se pot deplasa in misiuni pe luna si in alta parte. Plantele cultivate in sera vor absorbi dioxidul de carbon si vor elimina oxigenul folosit de astronautii. Plantele vor oferi, de asemenea, apa potabila curata prin reciclarea si distilarea urinei prin intermediul plantelor care produc vapori de apa curata, ce poate fi bauta. Legumele produse in sera vor oferi cel putin 50 la suta din cerintele nutritionale ale astronautilor, existand posibilitatea de a fi furnizata diferenta de 50% prin cresterea pestilor/crevetilor in sistemul de AquaPonia. Cei 3R - reducere, refolosire, reciclare - functioneaza la fel de bine atat in spatiu cat si pe Pamant.

Din cauza conditiilor dure de pe Luna, sera va fi ingropata sub suprafata. Racita cu apa prin conducte, luminata prin lampi de la soare si utilizand cablurile de fibra optica se asigura fotosinteza necesara plantelor. "Luna are o zecime din atractia gravitationala a Pamantului, dar este suficient pentru a permite plantelor sa creasca cu succes in sera. Chiar asteroizi au o anumita greutate si pot servi ca locatii pentru sera lunara", a spus Giacomelli. Cunoasterea rezultatelor stiintifice ale proiectul vor avea multe beneficii aici, pe Pamant", a adaugat Giacomelli. "Exista un mare potential pentru acest tip de sera care urmeaza sa fie adaugata la o casa familiara pentru a furniza aer curat si alimente proaspete. Acest lucru ar putea scuti o parte din presiunea care exista asupra agricultorilor de a furniza hrana pentru populatia Pamantului, aflata in crestere. Gradinaritul, in sere cu udare controlata poate ajuta la imbunatatirea sustenabilitatii vietii pe Pamant. Mediile controlate pot fi, de asemenea, locatii bune pentru a creste plante utilizate in industria farmaceutica. Gradinaritul poate deveni o parte din viata persoanala si ne poate da inapoi atat de mult." Giacomelli a mai spus, "Un alt beneficiu pozitiv al serei pentru misiunile lunare ar fi reducerea de alimente, apa, etc, la bordul vehiculului spatial pentru a hrani astronautii. Sera poate fi rabatata la 1 metru lungime. Cand este deschisa, se extinde la 5,5 metri in lungime si 2,1 metri in inaltime." Sistemul de gradinarit din sera lunara este in intregime computerizat si controlat de pe Pamant, pentru auto-mentinere. Metodele traditionale de irigare functioneaza cel mai bine pentru anumite culturi, dar fermierii din viitor vor putea lua multe lectii de gradinarit spatial pentru a aplica operatiunile respective in scopul utilizarii mai eficiente a resurselor funciare si de apa limitate.

 

 


Cautare