200 soiuri de cartofi in Germania


In Germania, conform listei Federale sunt 200 de varietati si soiuri de cartofi aprobati pentru cultivare.

 

Pare la prima vedere o cifra impresionanta. Daca consideram ca au existat cu aproximativ 150 de ani în urmă, aproape 600 de varieti si soiuri de cartofi ne dam seama ca lucrurile nu stau chiar asa.

Cele mai multe soiuri si varietati sau pierdut in perioada 1845-1848 cand atacul de mana a produs mari pierderi culturilor de cartofi. De atunci au fost crutati doar soiurile rezistente la boli.

 

Apoi au fost crutati cartofii care erau adaptati la cultivare si recoltare mecanizata si cei cu pulma uniforma de culoare galbena dorita tot mai mult de consumatori.

 

Unele dintre soiurile de cartofi vechi au inceput sa fie solicitate de catre comert si restaurante.

 

Exista in principal fermierii ecologici care cultiva campuri cu tuberculi neobisnuiti care se vand in magazinele din fermele lor sau la piata saptamanala.

 

Daca ne uitam pe Internet, descoperim in Germania tot mai multi furnizori de soiuri de cartofi vechi.

 

Daca veti citi listele de soiuri, aveti impresia ca cititi mai degraba o lista de vinuri: Cardinalul Rosu, La Ratte, Negru Shetland sau Conuri de pin.

 

Soiurile vechi au o vasta gama de culoari a pulpei, in care predomina colorile rosu, albastrul si violetul.

In ceea ce priveste gustul, experti in cartofi sustin ca soiurile vechi au arome mai intense si se taie mai bine ca soiurile moderne.

Oricine vrea sa se bucure de cartofi ca o garnitura simpla, ar trebui sa incerce din nou un soi vechi de cartof. Prin cumpararea sau chiar mai bine prin cultivarea in gradina participam si noi la mentinerea biodiversitatii din jurul nostru.

 

 

 

 

Informatii despre cultura bio de cartofi gasiti pe:

 

www.bio-mit-gesicht.com/apfeltraum/warenkunde/herkunft.html

 



Cautare