In Romania a inceput un program pentru conservarea potentialului genetic al rasei Mangalita, destinat fermelor de productie ecologice si producatorilor de produse traditionale sanatoase si de calitate.
Porcul din rasa Mangalita, originara din Romania, are importanta pentru procentul ridicat de grasime, rusticitate si rezistenta. Se preteaza pentru fabricarea salamurilor uscate. Porcul din rasa Mangalita are capul potrivit de mare, profilul usor concav iar urechile de marime si port diferit. Forma trunchiului este de butoi, cu linia superioara convexa. Culoare parului este de culoarea blonda, neagra, rosie, iar parul abundent si cret.
Performantele rasei sunt urmatoarele: prolificitate de 6-7 purcei; spor mediu zilnic de 400 grame; consum specific de 5,5 – 6 kg; procentul de carne de 45 %; raportul carne/grasime de 1,1/1. In conditiile de conjuctura economica si sociala din tara noastra, rasa traditionala de porcine Mangalita, este cea mai potrivita ca material biologic pentru popularea fermelor ecologice.