Usturoiul "Benone" poate aduce profit minim de 30.000 de lei la hectar.
Valentin Jecu, din comuna Râmnicelu, judeţul Buzău, este producătorul care, împreună cu cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, a omologat soiul de usturoi românesc botezat "Benone", după marele artist de muzică populară. Fermierul a pornit în drumul său de la visul de a avea usturoi românesc în marile lanţuri de magazine, iar obiectivul a fost atins chiar în primul an de la omologarea soiului. Valentin a înfiinţat prima suprafaţă cu usturoi in 2017.
Soiul de usturoi "Benone" are un gust dulce-acrişor-iute. Este un soi tradiţional vechi, recuperat de la grădinarii din Râmnicelu. Producţia este un buna de 8 – 10 tone la hectar. Soiul este foarte căutat, si se vinde bine in supermarket. Dacă se respectă câteva reguli, un hectar de usturoi poate garanta un profit minim de 30.000 de lei. Însă, aceste sume cresc in functia de tehnologia folosită. În România se consumă undeva la 30.000 de tone pe an, dar pentru usturoiul românesc ar fi ideal să ajungem la 10.000 de tone. Producatorii de usturoi s-au putut înscriei în programul "Usturoiul" si au accesat un ajutor de minimis de 3000 euro/ha.