Fructele de padure care se preteaza bine la conservarea prin congelare sunt afinele, agrisele, fragii si catina.
Materia prima recoltata trebuie sa fie spalata, sortata si complet uscata. Inainte se face o precongelare pe o tava. Se portioneaza in pungi doar cand sunt deja inghetate. Astfel isi pastreaza forma initiala si sunt utilizate dupa dezghetare chiar si pentru decorare. Pe durata pastrarii fructelor congelate, continutul in glucide si acizi organici sufera modificari foarte mici, procesul de respiratie fiind blocat la temperaturi scazute (-18 grade C).
In special fructele moi precum zmeura sunt predispuse la inghetare. Prin congelare sub forma unui bloc de gheata isi pierd forma initiala dupa decongelare, dar isi pastreaza ca si celelalte specii de fructe cele mai multe componente nutritive, vitaminele, sarurile minerale, precum albuminele si grasimile. Zmeura este una din cele mai apreciate specii ca produs congelat si trebuie prelucrata in ziua recoltarii. Zmeura din cultura are fructele mai mari se preteaza la congelarea razleata, dar cel mai apreciat sortiment de produs congelat este cel in sirop de zahar cu concentratia de 35-40%, deoarece in aceste conditii se pastreaza foarte bine aroma fructelor. Durata de depozitare la -18 grade C, este de 8 luni la zmeura congelata razlet si 12-16 luni pentru cea congelata in sirop de zahar. OFERTA >>