Cultura ecologica de castraveti se poate infiinta atat in sera cat si in solar.
Cultura de castavati se va amplasa in ciclu I, dupa care va urma conopida de toamna si tomatele in ciclul II. Asta inseamna ca vom avea o rotatie de 3 culturi succesive de legume cultivate in sistem ecologic.
Pregatirea terenului presupune urmatoarele secvente tehnologice: Fertilizara de baza care se va efectua toamna prin imprastierea manuala a gunoiului de grajd pe suprafata solului (40-50 tone/ha); Aratura adanca care se va efectua toamna, mecanizat, cu motocultorul MA 13; Frezatul care se va efectua primavara, mecanizat, cu motocultorul MA 13; Greblat care se va efectua primavara manual; Acoperitul solarului care se va efectua primavara manual; Montatul instalatie de irigat prin picurare care se va efectua primavara manual.
Cultura de castraveti se va infiinta manual, prin rasad, in prima decada a lunii mai (5 – 6.V). Pentru castraveti timpurii se va cultiva: soiul Cornibac (norma de samanta de 1,7-2 kg/ha) sau soiul Mondial(norma de samanta 2-2,2 kg/ha). Irigarea se va aplicat prin picurare (10 udari) cu o norma pe udare de 300 metri cubi/ha. Mulcirea solului se va realiza manual prin utilizarea rumegusului de rasinoase netratate chimic. Palisatul, copilitul si ciupitul se vor efectuat manual ori de cate ori va fi nevoie. Combaterea agentilor patogeni se va efectua manual cu vermorelul, utilizandu-se produsele Turdacupral si Kocide, doua tratamente care se vor efectua la interval de doua saptamani (avand concentratie 0,75% si norma de solutie de 1200l/ha). Recoltatul se va face manual, esalonat, in perioada 20 VI – 31 VII. In afara de tehnologia de cultivare a castravetilor in pamant exista si tehnici de cultivare ecologica in ghivece.