Apa de urzica si ceaiul de coada calului

In agriculura ecologica, se utilizeaza urzica si coada calului, in combaterea unor boli si daunatori si in stimularea cresterii culturilor agricole. 

 

Apa de urzica. Urzica (Urtica dioica), are un frunzis ambundent bogat in compusi elementari ai fierului si in multe alte elemente minerale si substante vegetale bioactive. Urzica se taie dupa ce atinge cresterea deplina, inainte de inflorire si se introduce in apa in proportie de 10 kg de urzica praspata la 100 litri de apa de ploaie. Ar fi bine ca vasul sa fie un butoi si care poate fi asezat la loc insorit. Fermentatia se desfasoara timp de o saptamana, cu agitarea solutiei, dimineata si seara, in primele trei zile. Vasul cu urzica se acopera pentru a impiedica raspandirea mirosului si pentru protectia lui. In legumiculura, apa de urzica se foloseste diluat in proportie de 1/10 cu stropitoarea. Adica se ia un litru de apa de urzica din butoi si se completeaza cu apa in stropitoare. La nevoie se face stropiri de mai multe ori pe saptamana. Tratamentul influenteaza in mica masura cresterea, dar protejeaza plantele supuse unor fenomene care afecteaza vegetatia (ger de noapte, uscaciune), atac de afide si ciuperci. Vara maceratul este bun si dupa 24 de ore daca sunt temperaturi de peste 30 de grade. Vasul se umple mereu cu urzica si apa, in proportile prezentate mai sus.

Ceaiul de coada calului. Coada calului (Equisetum arvense) pregatita ca macerat sau ceai se utilizeaza pentru combaterea bolilor micotice din culturile vegetale. Toamna tarziu si primavara devreme pe terenurile infectate cu ciuperci fitopatogene se pulverizeaza pe sol maceratul pregatit intr-un vas special. A treia, a patra si chiar a cincea pulverizare se face in perioada de vegetatie. Tratamentul da rezultate la culturile de orz de toamna, cartofi, livezi, capsuni, etc. Maceratul se pregateste ca si la urzica. Ceaiul de coada calului se prepara din tulpini culese vara cand planta  a devenit tare si foarte rezistenta. Planta se pune la uscat. Se iau 300 grame si se fierbe la foc mic jumate de ora in cinci litri de apa, dupa care se multiplica concentratul cu apa de cinci ori cantitatea initiala. Pulverizarea cu ceai de coada calului se face cu pompele de stropit manuale, pe suprafete mici sau cu masinile de stropit, pe suprafete mari.

 


Cautare