Levantica din Haute Provence

Productia de levantica fina „Essence de lavande de Haute-Provence” provine din plante de origine locala semanate sau din tinere plante spontane cultivate in populatii, in regiunile muntoase din Haute Provence, Franta.

Levantica din specia Lavandula angustifolia, colonizeaza cu usurintaă solurile denumite pedologic rendzine gri cu humus calcic. Levantica prefera zonele mai racoroase, situate la altitudini mai inalte, astfel ca ea ocupa terenurile cele mai muntoase incepand de la 600 sau 800 de metri altitudine. In sudul Franței mai ales In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, terenurile care fusesera defrisate, abandonate si lasate in paragina din cauza eroziunii, se deterioreaza rapid. Din aceasta cauza levantica a acoperit cu rapiditate colinele abandonate.

In aceeasi vreme, consumul de parfumuri si de cosmetice cunoaste o crestere puternica. Datorita bogatiei resurselor locale de produse de bază industria parfumurilor a prosperat si s-a perpetuat pana in zilele noastre, dand localității Grasse renumele sau international de capitala a parfumului. Parametrii analitici cei mai reprezentativi ai „Essence de lavande de Haute-Provence”, masurati pe baza ariilor valorilor cromatografice de varf, sunt linalolul, lavandulolul si acetatul de lavandulil. Expresia aromatică a levanticii fine se distinge de alte tipuri de levantica prin complexitatea, finetea si persistenta sa. După taiere, florile trebuie uscate pentru a pierde, daca este necesar, excesul de apa care ar fi nefast in timpul distilarii. Distilarea se realizeaza prin vapori de apa – singura tehnica adecvata pentru pastrarea compusilor aromatici ai florii.

 

 


Cautare