Incepand cu 1 iulie 2010 a intrat in vigoare noua sigla comunitara pentru etichetarea produselor alimentare ecologice.
Incepand cu data de 1 iulie 2010, in conformitate cu REGULAMENTUL (CE) NR. 271/2010 AL COMISIEI din 24 martie 2010 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului, in ceea ce priveste sigla Uniunii Europene pentru productie ecologica, aplicarea siglei UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie.
Sigla UE a agriculturii ecologice este folosita pentru a completa etichetarea alimentelor si bauturilor ecologice in scopul atragerii atentiei consumatorilor. Pentru produsele importate si cele neambalate utilizarea acestei sigle este optionala. Sigla ecologica a UE, trebuie sa fie insotita de indicarea locului de producere a materiilor prime agricole. Aceasta indicatie poate fi de forma 'UE', 'non-UE' sau numele tarii din UE sau din afara UE, unde au fost obtinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Numarul de cod al organismului sau al autoritatii de control trebuie sa fie plasat imediat sub sigla comunitara conform art. 58 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008.
Operatorii economici au o perioadă de tranziţie de doi ani pentru a se conforma cu privire la aplicarea acestor noi norme de etichetare.
Noua sigla comunitara ofera consumatorilor garantia ca:
-
cel puţin 95% din ingredientele produsului au fost produse după metoda de producţie ecologică;
-
produsul respectă regulile schemei oficiale de inspecţie;
-
produsul provine direct de la producător sau procesator, într-un ambalaj sigilat;
-
produsul poartă numele producătorului, procesatorului sau vânzătorului şi numele sau codul organismului de inspectie si certificare.
Sigla nationala a Romaniei pentru agricultura ecologica „ae” poate fi folosita optional alaturi de sigla comunitara.
Sursa: www.maap.ro