Agricultura ecologica este o metoda de productie care tine cont de cunostinele traditionale ale taranilor si care integreaza progresele stiintifice in toate disciplinele agronomice.
Obiectivul principal al agriculturii ecologice este de a proteja biosfera si resursele naturale ale planetei, excluzand utilizarea ingrasamintelor chimice, pesticidelor de sinteza si a erbicideior. Metodele de prevenire joaca un rol primordial in lupta impotriva daunatorilor, boliior si a buruienilor.
Pentru a practica o agricultura in armonie cu natura trebuie sa se tina seama de tehnicile biologice utilizate si de conditiile locale, adaptandu-se la realitatile socio-economice dar si la metodele traditionale. Va trebuii sa utilizam cu chibzuinta resursele din agroecosisteme, pentru a obtine rezultate optime si de lunga durata.
Principiile pe care este fondata agricultura ecologica sunt universale, dar tehnicile utilizate sunt adaptate in functie de conditiile pedoclimatice, de resurse si de traditiile locale.
Agricultura ecologica este o metoda care necesita capacitate de observare si de reflexie. Foloseste un potential ridicat de mana de lucru, necesitand deci locuri noi de munca, si mentine taranii la munca campului, aspect important intr-o perioada de somaj, pe de o parte si exod masiv din zonele rurale catre aglomerarile urbane, pe de alta parte.
Cerintele minime pentru realizarea dezvoltarii durabile sunt:
-
Distribuirea echilibrata si echitabila a resurselor;
-
Accentuarea laturii calitative a productiei agricole;
-
Perfectionarea, reorientarea si chiar schimbarea tehnologiilor riscante pentru mediu;
-
Cresterea gradului de participare la luarea deciziilor privind ecologia si mediu;
-
Asigurarea unui dezvoltat potential financiar, economic, uman si tehnologic;
Mediul si resursele naturale trebuie sa fie recunoscute ca fundament al tuturor activitatilor umane, iar protejarea lor trebuie sa reprezinte o conditie obligatorie pentru dezvoltare.
Conceptul de dezvoltare durabila se bazeaza pe drepturi, obligatii si justitie, presupunand:
-
necesitatea de mentinere a integritatii mediului {Enviromental integrity):
-
promovarea eficientei economice (Economic efficiency);
-
mentinerea echitatii (Equity).
Dezvoltarea durabila a ecosistemelor agricole si posibilitatea de a produce alimente de cea mai buna calitate, poate fi considerata cea mai insemnata contributie a agriculturii in asigurarea viitorului omenirii.
Agricultura durabila (sustenabila) este in primul rand viabila din punct de vedere economic, raspunde exigentei cererii de alimente sanatoase si de calitate superioara, este o agricultura care garanteaza protectia si ameliorarea resurselor naturale pe termen lung si le transmite nealterate generatiilor viitoare.
O astfel de agricultura determina si diversifica activitati economice deoarece materiile prime apar si se prelucreaza prioritar in zonele rurale, dezvolta infrastructura si cresterea potentialului economic al satelor.
Deci, agricultura durabila trebuie sa fie: productiva; profitabila; ecologica; sa conserve resursele: echilibrata social si uman.
Sursa: www.gazetadeagricultura.info