Pastoral de Craciun 2013: “Binecuvantare sau poluare”

Patriarhul Biserici Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, in Pastorala de Craciun militizea pentru protectia naturii.

Transmitand mesajul ca responsabilitatea pentru intreaga natura revine tuturor, Patriarhul Daniel, ii indeamna pe credinciosi sa sape in constiinta lor pentru a afla ce vor sa lase mostenire generatiilor viitoare: “binecuvantare sau poluare”.

Intrucat lumea a fost creata din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stapan peste tot pamantul (Cf. Facerea1, 28), ne revine responsabilitatea pentru intreaga natura, care trebuie mereu cultivata ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi si pentru generatiile viitoare”, precizeaza Preafericitul Parinte Daniel.

Amintind de invataturile parintelui Dumitru Staniloae, care spunea ca „Natura nu-si îndeplineste rolul ei fara om, sau printr-un om care lucreaza contrar ei”, Patriarhul Daniel lanseaza si un avertisment dur: ”Daca noi consumam totul si degradam totul din natura (creatie), dovedind lipsa de respect sau nerecunostinta fata de Creator si nepasare fata de darurile primite de la El, ce transmitem generatiilor viitoare? Binecuvantare sau poluare? Pamant lucrat si sfintit sau pamant degradat si pustiit?”.

Insa, potrivit Patriarhului BOR, fiecare om are puterea de a pastra si a transmite mai departe o natura “neotravita”. “Totusi, putem transmite generatiilor viitoare si bogatie si intelepciune, daca gandirea noastra este creatoare de valori, iar vointa noastra este promotoare a coresponsabilitatii si a cooperarii practice la nivel national si planetar”, se arata in Pastorala de Craciun.

Dcnews.ro

 


Cautare