Dezbaterea tinerilor pentru o viata sanatoasa

=

Timp de o saptamana, incepand din 26 august, pana la data de 1 septembrie 2013, elevii din ciclul gimnazial, liceal si universitar, din judetele Salaj, Calarasi, Prahova, Teleorman, Brasov si Bucuresti, participa la seminarul din cadrul proiectului ,,Dezbaterea tinerilor pentru o viata sanatoasa.

Scopul proiectului este de a crea un cadru de interactiune si de dezbatere pentru tineri, pentru promovarea unui stil de viata sanatos si a antreprenoriatului. Pentru al doilea an consecutiv, ViitorPlus Asociatia pentru Dezvoltare Durabila creeaza un cadru propice pentru interactiune, invatare activa si exersarea unor obiceiuri sanatoase, in randul tinerilor. Temele dezbaterii de anul acesta vor fi sportul, ca o activitate de consolidare a echipei, socializare, consolidare a valorilor, motiv de implicare in comunitate, si impactul obiceiurilor alimentare asupra mediului.

Principala activitate a proiectului ,,Dezbaterea tinerilor pentru o viata sanatoasa” este seminarul educational, desfasurat saptamana aceasta, in statiunea Cheia, judetul Prahova. Proiectul este posibil datorita finantarii oferite de Uniunea Europeana, prin programul Tineret in Actiune, si sponsorizarii oferite de compania TenarisSilcotub. Proiectul va implica 100 de participanti, din 6 judete, care, pe parcursul seminarului, vor participa la dezbateri despre provocarile de a avea un stil de viata sanatos, in societatea noastra, training-uri, jocuri de rol si brainstorming-uri, dar si evenimente in aer liber, activitati sportive, drumetii montane si competitii.

In cadrul evenimentului, tinerii vor lucra in echipa, pentru conceperea ghidului Viata tanara si sanatoasa un ghid facut de tineri pentru tineri, pentru un stil de viata sanatos. Participantii vor invata sa-si formeze abilitati antreprenoriale de baza si isi vor insusi cunostinte despre intreprinderile sociale, se vor implica intr-un dialog cu reprezentanti ai administratiilor locale si ai altor organe de decizie, din zonele in care locuiesc, privind problemele si solutiile necesare pentru ca tinerii sa aiba un stil de viata sanatos si oportunitati profesionale.

De asemenea, participantii din zonele rurale (12 localitati din 4 judete) vor lucra la dezvoltarea unor planuri de actiune, care sa le permita identificarea unor practici agricole sustenabile, in randul micilor producatori locali de alimente, iar participantii din mediul urban (5 orase) vor lucra la dezvoltarea unor planuri de actiune pentru a putea studia piata potentialilor cumparatori de alimente sanatoase, produse local. Activitatile practice gandite de participanti, in cadrul seminarului, vor fi implementate in comunitatile din care participantii fac parte, in toamna anului 2013.

Acest proiect este o continuare a Dezbaterii tinerilor pentru mediu, derulata in luna august 2012, ce a avut drept scop imbunatatirea cunostintelor legate de mediu ale tinerilor, dezvoltarea de catre acestia a unor proiecte de protectie a mediului, ce au fost puse in aplicare in toamna anului 2012, si dezvoltarea manualului Cum sa fii responsabil ca tanar in problemele de mediu.


 


Cautare