Alegerea branzeturilor de calitate

Reguli generale pentru o sedinta de degustare a branzeturilor. 

O degustare nu se tine pe stomacul gol, asa ca inaintea unei degustari vom consuma alimente dar nu cu gust foarte robust, usturoiat sau picant, deoarece vor obosi celulele gustative. Pentru degustare, vom alege o camere luminoasa si bine aerisita. La degustare nu trebuie sa avem mai mult de 7 tipuri de branza. Branzeturile se servesc la temperatura camerei si se vor scoate din frigider cu o ora inainte de degustare.

O planseta de lemn curata este suprafata ideala pentru servirea branzeturilor. Nu se folosesc ustensile din plastic sau metal, cu exceptia cutitelor. Fiecare branza trebuie sa fie taiata cu un cutit separat. Asezarea branzeturilor trebuie sa tina cont de gust, aroma si maturare. Branzeturile se degusta in ordinea urmatoare: branzeturi proaspete; moi; semi-ferme; ferme; cu mucegai albastru; tari. Branzeturile se vor taia inainte de degustare.

Portiile trebuie sa fie mici, astfel ca fiecare mesean sa se poata bucura de fiecare tip de branza. Se vor eticheta branzeturile si se vor taia in functie de consistenta, forma si textura. Branzeturile rotunde sau patrate se taie felii triunghiulare. Branzeturile cilindrice se taie rondele. Cele mici se taie in sferturi iar cele triunghiulare, se feliaza paralel cu una dintre laturile triunghiului. Branzeturile cu mucegai albastru se feliaza incepand de la centru, unde concentratia de mucegai este mai mare. Se pot servi: fisticul, migdalele, alunele la branzeturile de tip Emmental; ardeii iuti copti la branza de capra; nucile, merele si struguri la branza cu mucegai albastru. Feliile calde de paine se aduc la masa, in cosulete captusite cu panza si acoperite ca sa nu se usuce.

 


Cautare