Intr-un sondaj efectuat in Franta, s-a observat ca produsele ecologice sunt cu 72% mai scumpe decat cele conventionale in supermaket-uri, dar mai ieftine daca sunt vandute direct.
De fapt, supermarket-urile si hipermarket-urile reprezinta doar 42% din vanzarile de produse ecologice in Franta. Magazinele de specialitate (40% din vanzari), si mai ales marketing-ul direct, pot permite consumatorilor sa cumpere produse ecologice la preturi mai accesibile. Variabilitatea pretul, de asemenea, depinde de sezon. In supermaket, exista sezon in care fructele si legumele sunt foarte scumpe. De asemenea costul suplimentar la legumele si fructele organice in supermarket ajunge la 36%. Daca privin din punct de vedere al sanatatii constatam ca produsele agricole ecologice sunt cultivate in respect pentru viata, fara substante chimice de sinteza. Cerintele pentru animalele crescute ecologic sunt de asemenea mai mari (timpul mai lung de crestere, hrana ecologica, spatiu suplimentar de plimbare, etc.).
Pentru a compara preturile produselor ecologice cu cele conventionale, trebuie sa tinem cont de costurile tehnice si sociale pe care le genereaza agricultura ecologica respectiv: apa si sol curat, reducerea pesticidelor. In cele din urma, trebuie sa amintim ca agricultorii ecologici francezi primesc mai putine ajutoare decat cei care produc conventional. Reamintim ca 60 000 de exploatatii agricole conventionale franceze controleaza 80% din ajutoarele europene nerambursabile.Potrivit FNAB (Federatia Nationala de Agricultura Ecologica), reducerea costurilor de produse ecologice, printr-o mai buna distributie a ajutorului UE si reformarea practicilor agricole sunt principalele teme de dezbatere care va permite Europei sa umple cosul "produselor alimentare" cu alimente sanatoase, produse mai aproape de consumator si ieftine.