Agricultura ecologica a avut cea mai rapida crestere dintre sectoarele agriculturii din SUA, cu vanzari care au crescut de la 1 miliard dolari in 1990 la 23.9 miliarde de dolari in 2009 si la peste 50 miliarde in 2018.
In SUA sunt sprijinite programele pentru abordarea problemelor critice din agricultura organica, prin integrarea cercetarii si extinderea activitatilor pentru a evalua impactul asupra mediului. Din 2002, produsele ecologice americane sunt certificate in conformitate cu o eticheta ecologica nationala. In afara de subventiile acordate fermierilor, sunt finantate de catre stat si programele de cercetare ale universitatiile si colegiile in domeniul agriculturii organice. Programul Integrat Organic (PIO) este un program competitiv oferit iar de cercetare si extensie in agricultura ecologica. Conceptul de agricultura ecologica a fost o reactie la distrugerea structurii solului, in anii 1930, cand erau folosite practici agricole excesive care au contribuit la crearea fenomenul furtunilor de praf "Dust Bowl." In cartea 1943, "Nebunia Plugarilor," Edward H. Faulkner a pus bazele practicarii araturii de conservare a solului. El a pledat pentru o perturbare minima a solului, si pentru conservarea materiei organice din sol. Dupa moartea sa, Institutul Rodale a continuat sa pledeze pentru sistemele de productie ecologice.
Azi producatorii ecologici americani pun in aplicare o gamă larga de strategii pentru a dezvolta si mentine diversitatea biologica si pentru a reface fertilitatea solului. In anul 1990, au fost stabilite normele „OFPA NOP” pentru punerea in aplicare a legislatiei in domeniul agriculturii ecologice care a fost votata de Congres in anul 2000. Conform certificatului ecologic, producatorii sunt obligati sa utilizeze un pachet integrat de practici de management care sa mentina sau sa imbunatateasca solul si calitatea apei. Ei trebuie sa puna in aplicare, programe proactive de reducere a buruienilor, bolilor si daunatorilor folosind numai produse ecologice aprobate. Astfel, consumatorii pot sa achizitioneze produse etichetate „NOP” cu încredere.