Pe drumul vinului cu "Sageata verde""Drumul Vinului" va fi de fapt un traseu deosebit prin Podgoria Aradului, in care turistul va cunoaste locuri deosebite, se va confrunta cu istoria si va avea posibilitatea sa guste vestita "Mustoasa de Maderat".  

Deocamdata, Podgoria Aradului este vizitata de turisti straini, care doresc sa se plimbe cu primul tramvai electric din Europa " Sageata verde", inca functional.

 

Drumul Vinului cuprinde o zona minunata presarata cu numeroase vestigii istorice si de agrement turistic:


 

Muzeul viei si vinului Minis

A fost amenajat in anul 1988 si prezinta piese arheologice, unelte, instalatii, documente si fotografii privind istoricul viticulturii si vinificatiei referitoare la unul din cele mai vechi areale viticole de pe teritoriul României, podgoria Minis – Maderat.

Prima atestare documentara a viilor de la Minis dateaza din secolul XI. Suprafata cultivata a crescut permanent. Astfel, daca sub dominatie otomana, in 1562 se consemneaza 700 de hectare cultivate cu vie, in 1746, la o jumatate de secol de la instaurarea stapanirii habsburgice, existau deja peste 2.000 de hectare de vie, suprafata triplata in secolul XX.

In 1636, principele Gheorghe Rakoczi a cerut saparea in stanca a unei pivnite cu o capacitate de 7000 hl la Mocrea, iar în 1749, contele Grassalkovich a amenajat o pivnita la Minis.

Vinurile cu denumire de origine controlata sunt rosii din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund si albe din soiurile Riesling Italian, Furmint, Muscat Ottonel.

 Incepand cu 1744, in zona Minis-Covasant se produce vinul dulce din soiul Cadarca. Cea mai importanta recunoastere a calitatii sale dateaza din 1862, cand la Expozitia Internationala de la Londra, un vin rosu dulce de Minis a fost numit ”regele vinurilor”.

Primele preturi ale vinului sunt cunoscute din anul 1720, cand un acov (54,3 litri)- de vin rosu de Minis costa intre 1 si 1,5 florini imperiali.  Schimbat in natura, in 1791, un litru de vin dulce de Minis echivala cu 60-75 de kilograme de grau.

In anul 1881, castelul Grossalkovich a devenit sediul Scolii de Viticultura.

Colectia actuala a Statiunii de Cercetare si Productie Viniviticola Minis cuprinde peste 50.000 de sticle.cu vin de diferite varste, din soiurile Riesling, Mustoasa, Feteasca, Rosu Burgund, Cabernet si Merlot. Vedetele colectiei - cateva sticle de "Riesling italian" din 1926 - costa 600 de dolari bucata. Pe sticlele sigilate cu parafina se afla incrustata din turnare cate o pecete regala, care atesta valoarea si vechimea vinului. Nici un alt fel de sticla dinainte de razboi nu poate confirma ca vinul a fost imbuteliat in acea vreme.


 

Manastirea "Sfanta Maria Radna"

Se afla pe deal la Radna, in Lipova, la aproximativ 35 km de Arad. Inceputurile bisericii si manastirii franciscane dateaza din 1551. Manastirea catolica este cunoscuta atat in tara, cat si peste hotare. De cateva ori pe an se organizeaza pelerinaje la Radna, la care participa credinciosi din tara si strainatate.


 

Cetatea Soimos

A fost ridicata in secolul al XII-lea pe o veche cetate voievodala romaneasca. Puternicele ziduri au stat pavaza in vremea campaniilor antiotomane ale voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara. Ruinele cetatii soimos, sunt situate pe dealul Cioaca Tautului la o altitudine de 129 m. Aceasta domina drumul stravechi ce ducea spre centrul Transilvaniei. Primele informatii documentare despre cetate, provin din 1278. In jurul anilor 1440-1446, cetatea este refacută din temelie de Iancu de Hunedoara.


 

Staţiunea balneo-climaterică Lipova

Este situata la 3 kilometri de centrul orasului, intr-o regiune paduroasa pe valea paraului Sistarovat, la o altitudine de 138 de metri.

Izvoarele minerale au fost descoperite de pastori accidental in primăvara anului 1818.

Băile sunt indicate pentru afectiuni ale tubului digestiv si cardio-vasculare. Strandul Lipova este situat chiar In statiune. Dispune de trei bazine. Unul are dimensiuni olimpice, iar celelalte doua sunt pentru copii. Apa termala este insa, o calitate foarte importanta a strandului. Aici sunt si casute de agrement, cu locuri de cazare, locuri pentru plaja, restaurante, terase.


 

Cetatea Siria

A fost unul din principalele bastioane ale centurii vestice de aparare a Transilvaniei din secolul al XIV-lea pana in secolul al XVI-lea. Comuna Siria se mandreste cu bogate traditii istorice medievale. Localitatea a fost reşedinţa unui cnezat sau voievodat. In secolul urmator devine resedinta unui vast domeniu, care cuprindea o mare parte din actualele judete Arad si Hunedoara. Acest urias domeniu a apartinut o vreme si lui Iancu de Hunedoara (1444-1445). Deasupra Siriei se vad si acum ruinele cetatii feudale, ridicata probabil in secolul al XIII-lea, la care se poate ajunge pe un drum bine practicabil, care porneste din centrul comunei.


Cautare