Agroturism si turism rural prin forme asociative

In Poiana Marului, judetul Caras - Severin sa desfasurat in ziua de 11 iulie 2009 conferinta cu tema „Agroturism si Turism Rural – prezent si perspective."

 

La conferinta au participa proprietari de pensiuni, conducerea Agentiei de Consultanta Agricola (ANCA), conducerea Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola din Caras Severin, Timis, Arad, Hunedoara, Mehedinti, Alba, Cluj, Sibiu, Brasov, Vrancea, Prahova si Constanta. Din judetul Caras-Severin au fost prezenti reprezentanti ai Cooperativei Proprietarilor de Pensiuni Agroturistice din Banatul Montan si operatori de turism din Poiana Marului.

 

Conferinta, gazduita de hotelul Artarul (imaginea de sus), a fost organizata de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin.

 

Pavel Nefir, director coordonator la OJCA Caras Severin, in deschiderea conferintei, a oferit cateva informatii legate de rolul consultantei agricole in informarea, formarea si organizearea formelor asociative. Domnia sa a spus ca 9 propietari de pensiuni agroturistice din Poiana Marului, cu sprijinul nemijlocit al consultantei agricole au constituit Cooperativa Propietarilor de Pensiuni Turistice din Banatul Montan si care a participat cu bogata oferta agroturistica atat la Targul de Agricultura INDAGRA cat si la Targul de Turism Bucuresti.

 

In continuare Domnul Ionescu Ghiorghiun prim-vicepresedinte la Consiliul Judetean Caras Severin a prezentat strategia de dezvoltare turistica si agroturistica a judetului in urmatorii ani. In acest sens a oferit participantilor mai multe informatii legate de dezvoltarea infrastructuri turistice (partie de schi, telegondola, drum de acces intre Muntelele Mic si Poiana Marului, etc.) si a infrastructurii rutiere (600 km de drumuri asfaltate in judet).

 

Domnul dr. Stefan Mantea, director general al Agentiei Nationale de Consultanta Agricola a facut o scurta prezentare a Turismul Durabil, cu referire la Agroturism ca si componenta de baza al Turismului Rural. Cu aceasta ocazia domnia sa a enamerat cei mai importanti factori de care trebuie sa tinem cont in dezvoltarea agroturismului din tara noastra.

 

Domnul Prof.univ.dr. Martin Olaru a prezentat un scurt istoric al turismului in Banatul Montan si in special a zonei Muntele Mic, Poiana Marului, Muntele Tarcu. Dupa ce a facut referiri la ineditul satului banatean multietnic si multicultural, domnul profesor a prezenta in final CHOREMA TURISTICA a Banatului Montan.

 

Domnul dr.ing. Mihail Mihalache, director ANCA, a facut o scurta prezentare a formelor asociative constituite cu sprijinul consultantei agricole, respectiv 160 de cooperative (dintre care 50 finalizate), si a informat despre oferta agentiei privind multiplicarea modelului Caras Severin, si despre organizarea cursurilor de calificare in agroturism sau de pregatire a liderilor de cooperative agroturistice. A trasat ca sarcina pentru urmatoarea perioada crearea de cooperative agroturistice si in judetele prezente la conferinta.

 

Din parte proprietarilor de pensiuni turistice a luat cuvantul, printre altii, doamna Emilia Seghinas si domnul inginer Iza Simici. Ei au vorbit despre potentialul turistic al zonei, despre faptul ca nu stim sa profitam de fondurile europene destinate turismului si agroturismului, despre sprijinul care trebuie acord de primarie in realizarea unei infrastructuri turistice la nivel european, despre reducerea birocratiei din Romania.  In final acestia au promis ca vor asigura toate facilitatile de care dispun pentru realizarea primei editii a Festivalului Agroturistic Poiana Marului, la inceputul lunii septembrie.

 

 

Autor: Ing. Mircea Suhoverschi (OJCA Arad)

 

Sursa: www.gazetadeagricultura.info


Cautare