Perele de LLEIDA, Spania


DOP „Pera de Lleida”, Spania, protejeaza fructele din specia Pyrus communis L., din soiurile „limonera”, „blanquilla” si „conference”, care apartin categoriilor de calitate extra si intai si sunt destinate consumului in stare proaspata.

Aria geografica delimitata este localizata in zona irigabila care poarta denumirea „Llano de Lleida” (Campia Leridei). Aria este situata in provincia Lerida. Aria geografica delimitată este situata pe Valea Ebrului, si aflata in apropierea marii, avand o altitudine medie de 155 metri peste nivelul marii.

Ceturile sunt deosebit de persistente deoarece lanturile muntoase care inconjoara „Llano de Lleida” impiedica vanturile, care matura frecvent Valea Ebrului, sa imprastie ceturile obisnuite ale campiei.

Caracteristicile specifice si distinctive ale perelor cu denumirea de origine protejata „Pera de Lleida” sunt senzatia de dulceata, forma mai rotunjita a fructului, coloratia epidermei si tipul de inrosire in cazul soiului „conference”.

Particularitatile mediului natural din aria geografica delimitata se reflecta in caracteristicile perelor in urmatorul mod:

Fiecare caracteristica constituie consecinta factorilor geografici si climatici din aria geografica delimitata.

Conditiile geografice si climatice sunt cele descrise mai sus.

Dulceata: aceasta caracteristica se datoreaza complexului de conditii in care se desfasoara cultivarea in aria delimitată. In comparatie cu alte zone de productie, aria geografica a DOP „Pera de Lleida” este o zona care prezinta un stres termic si hidric mai pronuntat din cauza temperaturilor mai ridicate si care dispune de un numar ridicat de ore de expunere la soare si de o cantitate de precipitatii foarte scazuta, ceea ce, impreuna cu tipologia solurilor (putin adanci si fine) confera culturii, printre alte particularitati, o capacitate crescuta de sintetizare a zaharurilor.

Culoarea epidermei: relieful zonei si proximitatea litoralului mediteraneean contribuie la existenta unui numar ridicat de ore de soare in aria delimitata, factor fundamental pentru ca epiderma fructului sa sufere o degradare majora a clorofilei, ceea ce duce la o culoare a epidermei mai galbuie sau cu o tonalitate de verde mai deschisa in comparatie cu fructul acelorasi soiuri cultivate in alte zone.

 


 

Forma fructelor: datorita situarii mai meridionale, din punct de vedere altitudinal si longitudinal, a ariei delimitate, fructele prezinta o forma mai rotunjita in comparatie cu aceleasi soiuri cultivate in alte regiuni.

 

Inrosirea (soiul „conference”): precipitatiile in cursul primaverii si al verii sunt extrem de reduse. Acest fapt are efect direct aupra inrosirii care se produce pe perele din soiul „conference”, precum si asupra uniformitatii si aspectului sau rustic.

 

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene