Castanele “Marrone di Caprese Michelangelo”


Castanele "Marrone di Caprese Michelangelo" DOP, din Italia, au obtinut recunoasterea ca la nivel european.

 

Castanele sunt valorificate atat in stare proaspata cat ca si produs uscat.

 

Castanele proaspete au urmatoarele caracteristici pentru consum: trebuie sa fie sanatoase, intregi, sa nu prezinte deformari mai mari de 5% si sa nu fie stricate de viermi sau de mucegai.

 

Castanele DOP "Marrone di Caprese Michelangelo" sunt produse un zonele montane din provincia Arezzo si in special pe teritoriul administrativ al comunei Caprese Michelangelo.

 

In cazul plantatiilor de castani comestibili densitatea maxima a pomilor trebuie sa fie de 120 pomi/hectar. Maxim de 10% din plante pot proveni din alte soiuri, In scopuri de polenizare.

 

Recoltarea poate incepe in jur de 20 septembrie, si poate fi efectuata prin scuturare si cu ajutorul unor metode mecanice sau chimice. Doar fructele cu coaja lemnoasa din varietatea “Marrone” pot fi utilizate pentru consumul in stare proaspata.

 

Fructele din soiul Marrone sunt utilizate pentru producerea de castane uscate. Produsul este uscat prin metode traditionale, folosind lemne sau uscator de aer cald. Acest proces este finalizat in termen de 40 de zile cand castanele sunt decojite mecanic.

 

Productia este ambalata in cadrul zonei de productie, in scopul de a asigura calitatea, trasabilitatea si inspectia.

 

Caracteristica specifica ale castanelor Marrone di Caprese Michelangelo este prezenta unui nivel ridicat de amide. Plantatiile de castan Caprese se gasesc peste tot pe pantele muntilor Alpe Catenaria.

 

Comunitatea local a a introdus castanul salbatic in plantatiile forestiere, la inceputul secolelor 9 si 10. Odata cu introducerea altoirii, castan salbatic a evoluat incet in castan comestibil fiind practic principala ocupatie a fiecarei familii locale.

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene