Tartele finlandeze - KAINUUN RONTTONEN


Descrierea produsului IGP din Finlanda

Tipul produsului:

Clasa 2.4: Produse de panificatie, produse de patiserie, produse de cofetarie, biscuiti

Descriere

Kainuun ronttonen este o tarta mica si rotunda, cu blat crocant din faina de secara, umpluta cu piure de cartofi, faina de secara si merisoare.

Umplutura este un amestec rosu-maroniu de piure de cartofi si merisoare, cu gust dulce, glasat cu unt topit.

Kainuun ronttonen se prepara in trei etape: intai se prepara umplutura, apoi blatul crocant si, in final, cele doua se combina.

Aria geografica

Regiunea Kainuu, situata in Provincia Oulu, este formata din opt comune si doua orase.

Kainuu are o populatie de 86 000 de locuitori si o densitate a populatiei de 4 locuitori pe kilometru patrat. Suprafata totala a regiunii Kainuu este de 24 451 km patrati; 12 % din aceasta suprafata este acoperita de apa. Regiunea are peste 2 milioane de hectare de paduri, iar peisajul se caracterizeaza in principal prin dealuri, paduri, rauri si lacuri, precum si prin tinuturi mlastinoase.

Dovada originii

Produsele se prepara in conformitate cu legislatia in vigoare, iar procesul de fabricare respecta sistemul HACCP de control al calitatii. Conformitatea cu caietul de sarcini este verificata de catre autoritatea nationala finlandeza pentru siguranta alimentelor.

Trasabilitatea produsului se asigura prin indicarea numelui producatorului pe ambalaj sau pe eticheta produsului, care trebuie sa fie aplicata pe ambalaj. Locul de productie trebuie sa se situeze in aria geografica delimitata de catre producator pentru fabricarea Kainuun ronttonen.

Metoda de obtinere

Tarta Kainuun roonttonen se prepara in trei etape: intai se prepara umplutura, apoi

blatul crocant si, in final, cele doua se combina. Kainuun ronttonen se fabrica suta la suta manual, incepand cu masurarea ingredientelor. Sunt folosite masini doar pentru a ajuta la framantarea si rularea aluatului, precum si la decojirea cartofilor.

Ingrediente:

·         Blat crocant:

o        0,500 kg apa rece,

o        0,007 kg sare,

o        0,300 kg faina de grau,

o        0,800 kg faina de secara,

o        0,050 kg ulei de rapita.

·         Umplutura:

o        2,000 kg cartofi,

o        0,300 kg faina de secara,

o        0,400 kg merisoare zdrobite,

o        0,100 kg zahar,

o        0,007 kg sare.

Prepararea umpluturii:

·         Se curata cartofii de coaja si se fierb bine in apa. Apoi se strecoara si se zdrobesc.

·         Piureul de cartofi obtinut se lasa putin la racit, apoi se adauga faina de secara si se amesteca.

·         Amestecul se lasa doua-trei ore la temperatura camerei pentru a capata un gust dulce. Din cand in cand se amesteca.

·         Dupa ce amestecul s-a racit si s-a indulcit, se adauga merisoarele zdrobite si indulcite si sarea.

Prepararea blatului crocant:

·         Se dizolva sarea in apa rece. Se adauga treptat faina de secara, apoi faina de grau si putina dospeala. Se framanta pana cand se obtine un aluat. In final se adauga uleiul de rapita si se omogenizeaza.

·         Se ruleaza aluatul pana cand se obtine o foaie de 2 mm grosime. Cu ajutorul unui instrument de taiat se decupeaza discuri de aluat (cu diametrul de 50-130 mm). Pe fiecare blat se intinde un strat gros de umplutura, lasandu-se 1 cm distanta de margine. Raportul dintre umplutura si blat trebuie sa fie de 1:1.

Impaturirea, ondularea marginilor si coacerea tartelor Kainuun ronttonen:

·         Marginile blatului se intorc peste umplutura, lasand mijlocul tartei neacoperit, si se onduleaza presand aluatul la intervale regulate pentru a forma cute rotunjite si uniforme. Tartele se asaza pe o tava de copt.

·         Se coc intr-un cuptor incins pana cand devin crocante, iar marginile prind o culoare maro-aurie. Se scot din cuptor, iar marginile se ung cu unt topit.

Depozitarea tartelor Kainuun ronttonen:

·         Tartele crocante Kainuun ronttonen sunt cel mai delicioase atunci cand se servesc usor reci.

·         La temperatura camerei, ele pot fi pastrate timp de o zi sau doua, acoperite cu un material textil sau tinute intr-o punga de hartie. In frigider, pot fi pastrate timp de o saptamana. Este suficient sa fie reincalzite inainte de a fi consumate.

·         Pentru le a prelungi durata de depozitare, tartele se pot congela fie inainte, fie dupa coacere. Tartele congelate crude se pot coace in cantitatile cerute, in functie de necesitati.

Legatura:

Produsele de panificatie si de patiserie ocupa un loc important in bucataria regiunii Kainuu.

Gotha si Reima Rannikko scriau, in cartea intitulata Kainuun leipa (Painea din Kainuu): „Daca in intreaga regiune Kainuu se gasesc aceleasi tipuri principale de paine, in diferite parti ale regiunii exista zeci de specialitati locale. Dupa cinci ani de munca, am reusit sa identificam in Kainuu aproximativ o suta de tipuri principale de produse de panificatie si patiserie. Acest numar este si mai mare daca tinem cont de toate varietatile si diferentele existente. Diversitatea de produse de panificatie si patiserie se datoreaza, cel putin partial, pozitionarii geografice a regiunii Kainuu, la rascrucea dintre influentele culturale din Ostrobotnia de Nord, Savonia si Karelia ruseasca”.

Legenda spune ca, demult, cand mancarea era pe terminate la sfarsitul iernii, iar barbatii erau nevoiti sa plece in padure la taiat de lemne, femeile adunau ultimele resturi de merisoare de pe fundul vasului, luau ce mai ramasese in lada cu cartofi si coceau amestecul intr-un aluat de faina de secara. Rezultatul se numea ronttonen, o tarta mare si hranitoare. In zilele noastre ronttonen se prepara si la dimensiuni mai mici.

Fiintele umane pot distinge patru gusturi de baza: sarat, dulce, acru si amar. Pe vremuri, cand zaharul era o raritate sau lipsea cu desavarsire, Kainuun ronttonen satisfacea pofta de dulce a oamenilor, dulceata sa obtinandu-se prin lasarea cartofilor la indulcit. Crusta subtire si savoarea se datoreaza procesului de fermentare. Ronttonen coapte in cuptor sunt produse de patiserie crocante, cu totul unice.

Tarta ronttonen este recunoscuta ca fiind un produs unic, specific in exclusivitate regiunii Kainuu. Ea este o specialitate locala din Kuhmo. In manualele scolare si in cartile de bucate, tartele ronttonen sunt asociate automat cu regiunea Kainuu. De exemplu, reteta de ronttonen publicata in cartea intitulata Baker's a la carte (de Manne Stenros) a fost luata de la unul dintre producatorii din Kainuu, care face parte din grupul semnatar al prezentei cereri de inregistrare. In regiunea Kainuu se produc mai multe tipuri de tarte, insa doar tarta preparata conform retetei de mai sus poarta numele de ronttonen. Legatura cu regiunea Kainuu este demonstrata, de exemplu, in cartea de bucate: „Suomalaisia leipaerikoisuuksia” („Specialitati de panificatie finlandeze”) (Leipatoimikunta 1988). Istoria comuna a regiunii si a produsului este cel mai bine descrisa in cartea „Kainuun leipä” („Painea din Kainuu”), scrisa de Gotha si Reima Rannikko (Otava 1978). In cartea scrisa de maestrul bucatar Jaakko Kolmonen, „Suomen maakuntaleivät” („Tipuri de paine din regiunile Finlandei”), care contine retete pentru circa 80 de tipuri diferite de paine finlandeza, Kainuun rönttönen este citata ca exemplu de produs de brutarie tipic regiunii Kainuu. Operele literare care reflecta viata din regiunea Kainuu, precum „Muina miehina” de Veikko Huovinen, descriu foarte clar Kainuun ronttonen drept un produs local. Tartele Kainuun rönttönen sunt un element esential al manifestarilor culturale din Kainuu, precum traditionalul festival anual de muzica de camera din Kuhmo, care reuneste oameni din intreaga lume, dandu-le ocazia sa deguste specialitatile locale. Kainuun ronttonen au fost prezentate la Festivalul de cultura culinara finlandeza din Helsinki in 1998, in targurile din Helsinki in 1994 si la Targul de produse de cofetarie si panificatie din Stuttgart in 1996. De asemenea, au ocupat un loc central in standul regiunii Kainuu de la Targul anual de turism din Helsinki.

Pe vremuri, Kainuun ronttonen se consuma cu supa, aceasta traditie pastrandu-se si in prezent. Poate fi o gustare delicioasa si hranitoare, atat pentru copii, cat si pentru adulti, si nu necesita decat adaugarea unei cantitati mici de unt, dupa gust. Merge foarte bine cu cafea si este ideala in excursii.

Grup

·        Denumire: Kainuun Leipomoliikkeen harjoittajat ry

·        Adresa: Kainuuntie 126

·        FI-88900 Kuhmo

·        Telefon (358-020) 833 53 35

·        Fax (358-8) 655 12 74

·        E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

·        Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )