Musetelul unguresc - „ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT”


Produsul „Alföldi kamillavirágzat” DOP, Ungaria, este musetelul salbatic (Matricaria chamomilla L.) cules manual din zonele de campie,..

 

Chamomillae anthodium – planta cunoscuta si sub denumirea populara „romanita” – in stare uscata figureaza ca medicament oficial in Farmacopeea Maghiara aflata in vigoare, precum si în Farmacopeea Europeana, si constituie materia prima a ceaiului din flori de musetel distribuit la cutie si la plic.

 

„Alföldi kamillavirágzat” este un produs cu parfum puternic, fructat si placut, cu un gust usor amar, care la prelucrare ramane compact, putin friabil, si isi mentine uleiul esential mai bine decat extractul din flori de musetel cultivat.

 

Uleiul esential al produsului „Alföldi kamillavirágzat” contine α-bisabolol, substanta activa cu efecte antiinflamatoare si anti-ulcer, intr-un procent de cel putin 20 %, respectiv multipli, din cantitatea existenta de musetel cultivat.

 Aria unde se culege cuprinde judetele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun

 

 Dovada originii:

Dovada originii produsului „Alföldi kamillavirágzat” este certificata pe de o parte prin examinare organoleptica si instrumentala, si pe de alta parte printr-un sistem de trasabilitate. Intregul proces de productie al „Alföldi kamillavirágzat” respecta o ordine de fabricatie si control bine determinata, procesul desfasurandu-se in cadrul unui sistem de asigurare a calitatii care se extinde si la verificarea originii documentate a locului culegerii, astfel incat traseul produsului poate fi identificat si verificat de la etapa de culegere pana la livrarea produsului finit.

 

Conditiile privind calitatea procesului de culegere sunt cuprinse in „Normele de colectare” referitoare la dispozitiile calitative intocmite de acest grup cu privire la plantele medicinale, materii prime crescute in salbaticie: In perioada scurta de culegere a florilor de musetel, care dureaza numai cateva saptamani, campurile de musetel sunt pline de culegatori individuali care culeg aceste flori. In aceste zone sunt amplasate puncte de colectare, unde culegatorii predau plantele proaspat-culese. Produsul de calitate corespunzatoare este transportat in vrac, in termen de 4-8 ore, de la punctele de colectare catre centrele de prelucrare. Certificatul de insotire al transportului este avizul de insotire a marfii si declaratia prin care furnizorul mentioneaza denumirea ariei de provenienta a materiei prime predate.

 

La receptia cantitativa si calitativa a materiei prime brute, predate de culegatori individuali in cantitati mai mici, se emit bonuri de achizitie, pe care se mentioneaza denumirea locului de culegere a marfii, care se certifica prin semnatura culegatorului. Daca materia prima ajunge la centrul de prelucrare in stare uscata, se solicita in toate cazurile un certificat cu privire la originea si locul culegerii.

 

In timpul procesului de uscare, in jurnalul de uscare se mentioneaza cantitatea culeasa si locul culegerii, respectiv dupa culegator si punctul de colectare, in vederea asigurarii trasabilitatii produsului. In toate cazurile, se intocmeste un raport de fabricatie cu privire la uscare.

 

In cazul produsului ambalat in cutii de 10 kg, se ia o mostra reprezentativqa pentru calitatea intregii cutii, conform procedurii oficiale de colectare de mostre. In masura in care produsul corespunde specificatiilor din Farmacopeea Europeana, respectiv din Farmacopeea Maghiara aflata in vigoare, si se determina continutul de α-bisabolol prevazut in caietul de sarcini al produsului, cu privire la componentele uleiului esential, cutia de carton primeste eticheta „verde”, iar produsul, prin mentionarea cantitatii si a numarului documentului de calitate, primeste certificatul de calitate. Numarul certificatului de calitate este codul de identificare individual al produsului „Alföldi kamillavirágzat” si se refera exclusiv la marfa examinata. Daca produsul nu corespunde specificatiilor, acesta nu poate fi pus in circulatie sub denumirea „Alföldi kamillavirágzat”.

 In cadrul procesului de filtrare si ambalare in plicuri, se intocmeste un jurnal de filtrare si ambalare cu privire la fiecare operatiune (faza) de prelucrare. Pe langa cantitatile utilizate si masurate, se mentioneaza numarul autorizatiei de comercializare. Numarul autorizatiei si codul de fabricatie din jurnalul de filtrare si ambalare in plicuri sunt mentionate pe ambalajul final al produsului finit.

 

Metoda de obtinere:

(a)Culegere, transport

Florile se culeg in lunile mai si iunie, dar de multe ori chiar de la sfarsitul lunii aprilie. Culegerea musetelului salbatic se face cu ajutorul unui recoltator special numit pieptene, care poate fi din lemn, din metal sau din tinichea. Florile se culeg cu ajutorul dintilor pieptenelui, dupa care se varsa intr-un sac. Florile culese la rece si incarcate in saci rezista maxim patru ore fara alterarea calitatii. Florile culese in cantitati mai mari se intind in straturi cu o grosime de 15-20 cm si se pun in saci imediat inaintea transportului, cu ajutorul unor lopeti din lemn. Florile de musetel sunt destul de fragile, deci trebuie evitata compactarea sau manipularea lor nejustificata.

 

(b)Uscarea

Florile de musetel pot fi uscate pe cale naturala sau artificiala. Modalitatea traditionala de uscare a florilor de musetel este uscarea naturala in podul cladirii. Florile curatate sunt intinse intr-un strat cu o grosime de un deget in podul cladirii. In spatiile bine aerisite si ventilate, florile se usuca in 5-6 zile. In cazul uscarii artificiale a florilor de musetel, materia prima bruta se intinde pe o suprafata curata intr-un strat o grosime de 15-20 cm, dupa care se pune in cosuri sau alte recipiente de transport si se varsa pe banda transportoare a uscatorului. Uscarea poate fi facuta pe uscator artificial, pe banca de uscare materiale (BUM) sau in asa-numitul sistem de uscare în tunel.

 

(c)Indepartarea coditelor, sortarea manuala.

Musetelul uscat pus in masina de uscare este prelucrat cu ajutorul unui sistem de site, care îndepărtează petalele căzute, pulberile, mugurii si corpurile străine rămase. Pe fundul si la capătul sitelor sunt montate lame oscilante, respectiv cilindrul de capuire, care efectueaza scoaterea coditelor florilor. Dupa aceasta, marfa ajunge pe banda de sortare, unde este supusa unei sortari manuale, dupa care va fi ambalata in cutii de carton de 10 kg in vederea depozitarii.

 

(d)Ambalarea

Produsul „Alföldi kamillavirágzat” este comercializat în conformitate cu dispozzitiile privind siguranta si  protectia consumatorului in:

·         pliculete-filtru cu pastrarea intensitatii aromei, in stare macinata greutate neta de 1,2 g;

·         pliculete-filtru cu pastrarea intensitatii aromei, in stare naturala greutate neta de 2 g;

·         flori ambalate in pungi, greutate neta 50 g;

·         in vrac, in cutii de carton de 10 kg.

 

Legatura:

Din punct de vedere istoric

Dr. Simonffy Ferenc face trimitere la legatura intre partea de sud a Campiei Maghiare si floarea de musetel: date din prezentul si trecutul localitatii Székkutas – in opera intitulata „Történelmi megemlékezés a volt vásárhelyi «Nagypusztáról»” , scriind ca „musetelul, in limbaj popular romanita, creste pe pustie, mai ales in zonele saline”. Autorul se refera la faptul ca s-au prezentat pe rand potentiali cumparatori din statele nordice (Suedia, Danemarca, Finlanda, Canada). Conform specialistilor in medicina si chimie din respectivele tari, „aceste plante nu pot fi crescute artificial, deoarece musetelul astfel crescut nu contine aceleasi substante ca si plantele crescute pe camp sau romanita salbatica”.

Dupa primul razboi mondial, extinderea capacitatii de asimilare a pietei germane a contribuit la succesul sustinut al florilor de musetel. In anii 1936-1937, Herbária Országos Gyógynövény és Selyemgubóforgalmi Szövetkezeti Vállalat (intreprinderea Cooperatista Nationala de Comercializare a Plantelor Medicinale si a Coconului Herbaria) si-a inceput productia in localitatea Székkutas, cu o instalatie de uscare simpla, la inceput ocupandu-se de conservarea si uscarea legumelor. In data de 23 februarie 1939, reprezentantii cooperativei au decis sa isi extinda activitatea la culesul musetelului, a carui uscare urma sa fie realizata la scara industriala si sa construiasca fabrica necesara pentru acest proces.

 

Legaturi geografice

Dezvoltarea activitatilor de culegere, prelucrare si valorificare a romanitei poate fi considerat drept model pentru valorificarea florei cu caracter regional. Caracterul unic al produsului „Alföldi kamillavirágzat” (a se vedea punctul 4.2) este rezultatul calitatilor ecologice ale locului de crestere, ale numarului de ore cu soare, respectiv ale cantitatii anuale de precipitatii.

Din plantele provenite din Campia maghiara, aproape neexploatabila in alte scopuri, dar totodata bogata in pasuni cu soluri alcaline, se poate produce o marfa de foarte buna calitate. Matricaria chamomilla, care este componenta de baza a musetelului de camp poate sa depoziteze sare de sodiu intr-o cantitate de 10 mg/g in celulele sale din radacina. Astfel se explica faptul ca planta poate folosi umiditatea pe care alte plante ce traiesc pe solul alcalin al campiei nu o pot utiliza.

In Campia Maghiara, suma totala a orelor insorite pe an variaza intre 2 000-2 100, iar cantitatea anuala de precipitatii se situeaza intre 500-600 mm. Expunerea timp indelungat la soare permite o acumulare de cantitati mai mari de substante active, in timp ce, in cazul unei perioade mai putin insorite, productia de substanta activa scade. Productia autohtona de musetel natural a fost examinata prin numeroase experimente, ajungandu-se la concluzia ca populatiile de musetel din regiunea de peste Dunare si cele de pe campie sunt total diferite, atat din punct de vedere morfologic, cat si din punctul de vedere al continutului. Musetelul salbatic originar din regiunile cu soluri neutre sau usor acide are o crestere mai accentuata si flori de dimensiuni mai mari, iar continutul de α-bisabolol al uleiului esential este mai scazut, in timp ce musetelul cules din regiunile de campie mai continentale, cu soluri cu caracter alcalin, are o crestere mai slaba, cu flori mai compacte, iar uleiul esential prezinta un continut mai mare α-bisabolol, componenta principala a uleiului esential, avand efecte antispasmodice si antiinflamatoare. Proportia acestuia in orice caz ajunge la 20 %, dar in functie de an, poate ajunge chiar la valori de 45-58 % (Gosztola et al., 2005; Sztefanov et al., 2003).  

Prin urmare, in cadrul studiului privind legatura dintre produs si campie din punct de vedere geografic, climatic, si al solului, se poate stabili ca materia prima a produsului „Alföldi kamillavirágzat” consta in acele plante de romanita de inaltime mica si continut mare de α-bisabolol, care se regasesc exclusiv pe suprafetele Campiei Maghiare, incluzand zone unice din punct de vedere ecologic.

Pe ambalajul produsului „Alföldi kamillavirágzat” trebuie sa figureze denumirea de origine protejata, simbolul si sigla comunitară corespunzatoare.

 

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene