Branza germana cu chimen “Hessischer Handkäse ”


Branza Hessischer Handkäse se bucura de o buna reputatie in landul Hessa si in regiunile invecinate si este recunoscuta in calitate de mancare tipica a regiunii Hessa.

 

Aceasta specialitate, la fel ca si „Äbbelwoi” (cidrul), nu poate lipsi de pe mesele hanurilor din aceasta regiune.

 

Avand in vedere importanta considerabila a branzei Hessischer Handkäse pentru populatia landului Hessa, atat in calitate de produs alimentar, cat si in cea de factor economic, aceasta branza obtinut, in trecut, un statut special in regiunea respectiva. Astfel, branza Hessischer Handkäse ocupa un loc preponderent in patrimoniul cultural al landului Hessa si este considerata ca fiind un aliment de inalta calitate pentru populatie.

 

Si in prezent, branza Hessischer Handkäse este considerata a fi un produs tipic al regiunii. Datorita emisiunii de televiziune „Handkäs mit Musik”, consacrata specialitatilor culinare din Hessa, această branza este apreciata ca fiind produsul cel mai cunoscut al regiunii.

 

Caracterul unic al Hessischer Handkäse provine din lunga experienta a fabricilor de branzeturi din Hessa in ceea ce priveste obtinerea celor mai bune caracteristici pentru fiecare din loturile de cas acru, care vor conferi casului calitatile dorite. Calitatea este astfel imbunatatita, iar produsul de baza obtinut prezinta o calitate omogena.

 

Fabricarea traditionala artizanala a acestei branze si experienta contribuie la caracterul unic si special al Hessischer Handkäse/ Hessischer Handkäs. Prin „fabricare traditionala”, se intelege selectarea diferitelor loturi de cas acru provenind de la diversii producatori de cas, controlul compozitiei lor individuale si amestecarea acestor casuri diferite pentru a obtine un lot de productie pentru Hessischer Handkäse/Hessischer Handkäs. Aceasta metoda garanteaza un produs de baza aproape omogen.

 

Maturarea chiflelor de branza in etuva are loc timp de 2-3 zile si începe la o temperatura de circa 18 °C, care creste progresiv, ajungand la circa 30 °C la sfarsitul procesului de maturare. Aceasta „metoda traditionala” permite obtinerea unei branze cu un gust mai pronuntat.


Acest caracter unic si special explica de ce branza Hessischer Handkäse/Hessischer Handkäs, mai ales atunci cand este marinata („Musik”), este recunoscuta dincolo de granitele regiunii ca fiind o „specialitate a landului Hessa”.

 

Lunga traditie de fabricatie a produsului in landul Hessa, know-how-ul deosebit al fabricilor de branzeturi din aceasta regiune care rezulta din aceasta traditie si care ii confera branzei inalta sa calitate, precum si inradacinarea Hessischer Handkäse/Hessischer Handkäs in gastronomia din Hessa in calitate de mancare tipica a regiunii fac din aceasta branza o specialitate regionala renumita si deosebit de apreciata.

 

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene