Faimoasele azalee belgiene - „Gentse azalea”


Gentse azalea” inregistrata IGP la nivelul Uniunii Europene, este azaleea gata pentru vanzare (Azalea indica sau Rhododendron simsii), ca planta in ghiveci, din stadiul aparitiei culorii sau din stadiul de tirs.

 

Exista in diverse forme (in forma sferica de tufa sau arbust, cu tulpina inalta, in forma de piramida si in diverse forme mai putin uzuale) si culori (inclusiv alb, culoarea somonului, rosu, carmin, roz, violet și lila), intr-o singura culoare sau combinata cu alte culori (cu vinisoare sau tivita pe margine)

 

Specificul „Gentse azalea” este ca reprezinta rezultatul unui proces de productie axat pe calitate si bazat pe traditie si diversitate.

 

Respectarea criteriilor de calitate prestabilite bazate pe performanta produsului (de exemplu, repartizarea mugurilor florali, aparitia culorii minimum 80 %), usurinta ingrijirii (de exemplu, prezenta unui spatiu sub buza vasului, care permite stropirea), consistenta (respectiv, garantarea culorii) si caracterul estetic (un aspect proaspat si verde) garanteaza calitatea. Este vorba de un produs renumit pentru calitatea sa datorata traditiei indelungate, cunostințelor de specialitate, cercetarii intense si informatiilor profesionale.

Gentse azalea se inmulteste prin butasi sau prin altoire. Butasii se acopers imediat cu o folie de plastic, dupa care, prin incalzirea solului, temperatura substratului butasilor este adusa la 23-25 °C.

 

In procesul de cultivare, varfurile plantelor trebuie taiate in permanenta. In acest fel, partea superioara a ramurilor este inlaturata, permitand ramificarea. Numarul de taieri se stabileste in functie de marimea dorita a produsului final.

 

Prima etapa a cultivarii (pana la a doua taiere, inclusiv) are loc la interior.

 

Urmatoarele etape, pana la produsul final, pot avea loc atat la interior, cat si in aer liber. Azaleea „verde”, care a ajuns la diametrul final dorit, trece in sfarsit in faza formarii mugurilor florali. In acest scop, plantele trebuie expuse unei temperaturi scazute pentru un anumit timp. In functie de durata de expunere la temperatura scazuta, „Gentse azalea” sunt impartite in plante cu inflorire foarte timpurie (incepand cu 15 august), timpurie (incepand cu 1 decembrie), semitimpurie (incepand cu 15 ianuarie) si tarzie (incepand cu 15 februarie).

 

Vanzarea azaleelor „verzi” are loc in momentul in care mugurii florali sunt suficient de dezvoltati. Pentru azaleele „verzi” si pentru cele inflorite sunt valabile normele stabilite in cadrul „Proiectului pentru calitatea azaleelor” (PAK). Azaleea inflorita este obtinuta prin fortarea cresterii. in acest scop, plantele in ghiveci suficient dezvoltate sunt tinute la o temperaturt de minimum 20 °C, udate in mod regulat si, in numeroase cazuri, iluminate artificial. Vanzarea acestora are loc din stadiul aparitiei culorii sau din stadiul de tirs.

 

Pe langa conditiile istorice, si conditiile naturale au jucat un rol in dezvoltarea cultivarii azaleei in aria geografica mentionata. Regiunea Gent se caracterizează printr-un climat maritim propice producției de azalee. In plus, azaleele au nevoie de un sol permeabil. Azaleele au fost cultivate mai ales pe un substrat provenit din paduri de conifere ai foioase specific regiunii respective.

 

Judocus Huytens, un priceput gradinar din Gent, a adus azalee din Anglia in regiunea Gent incepand cu anul 1774. Azalea indica a fost insa importata efectiv din Anglia in 1808 de catre capitanul Welbanck. Un eveniment foarte important, caruia i se datoreaza succesul azaleei, a fost infiinaarea, la Gent, in 1808, a Societatii agricole si horticole.

 

Reputatia „Gentse azalea” este dovedita de urmatoarele fapte:

 

 • Prima azalee a fost expusă de catre baronul Du Bois de Vroeylande, in cadrul unei expozitii care a avut loc la 6 februarie 1819. Incepand cu 1839, s-au organizat din cinci în cinci ani mari expozitii cu juriu international. Acestea se organizeaza si in prezent si sunt cunoscute pe plan mondial sub numele de „Gentse Floraliën”.

   

 • Louis Van Houtte a fost un deschizator de drumuri in ceea ce priveste cultivarea „Gentse azalea”. Acesta a pus la punct tehnica de cultivare si a intreprins activități de selecție și de producție în urma cărora a obținut diverse forme și culori noi. În 1839, a fost publicat primul catalog al lui Louis Van Houtte, care includea deja 97 de varietăți de Azalea indica.

   

 • La 17 mai 1869, „Gentse azalea” a fost prezentata la expozitia de flori de la Sankt Petersburg, in Rusia.

   

 • Cultivarea azaleei a devenit atat de importanta pentru regiunea Gent, incat in 1881 a inceput sa se publice o revista dedicata azaleelor, numita Iconographie des azalees de l’Inde (Iconografia azaleelor din India).

   

 • Georges Truffaut scria, in 1893, in Etude sur la culture et la vegetation de l’Azalea Indica (Studiu privind cultivarea și cresterea Azalea indica): „Cele mai mari culturi de azalee se gasesc in Belgia, mai precis in regiunea orasului Gent.”

   

 • În 1938, s-a emis un timbru belgian avand ca subiect azaleea si orasul Gent, cu ocazia salonului azaleelor, organizat timp de trei zile in perioada 17-19 decembrie.

   

 • Cultivatorii au făcut eforturi, după cum reiese din mai multe publicații, pentru a obține o diversitate cât mai mare de culori și forme ale plantelor în ghiveci. F. Peeters scria în Landbouwtijdschrift (Revista de agricultură) din octombrie 1954: „Cultivarea azaleei, care a adus faima regiunii Gent, este practicată de numeroși horticultori. Aceștia cultivă un număr mare de soiuri care diferă între ele prin formă și culoarea florii […]”.

   


 

Informatii suplimentare: www.gentseazalea.be